Els sindicats de Renfe i Adif declaren la guerra al traspàs de Rodalies i l'ombra de la vaga plana de nou. En un comunicat conjunt, els comitès generals d'empresa consideren "oberta la conflictivitat" i convocaran una reunió "urgent" per determinar quines "accions" s'adopten després dels acords de la comissió bilateral d'infraestructures de dilluns, que va concretar el calendari per a la nova empresa mixta que substituirà Renfe i per al traspàs de la línia R1. Estat i Generalitat van refermar ahir que es mantindrien tots els drets dels treballadors implicats.
Els sindicats, però sostenen que s'ha vulnerat l'acord que van signar amb el Ministeri de Transports el novembre de 2023 per desconvocar la vaga respecte al traspàs, i també un acord previ, de 2013, entre Renfe Operadora i les organitzacions sindicals. En el comunicat expliquen que van ser convocats dilluns a una reunió amb el grup de treball sobre el traspàs per informar-los sobre els avenços dels acords, que passen per excloure l'R1 de la xarxa ferroviària d'interès general i segregar una part de Renfe per constituir la nova empresa per gestionar Rodalies.
Els treballadors consideren que es vulnera la "garantia d'integritat del grup Renfe i Adif, mantenint les plantilles i la seva operació" i també "mantenint els estàndards europeus i nacionals de la xarxa requerits per operar a la xarxa ferroviària d'interès general". Alhora, també denuncien que s'incompleix l'acord de desconvocatòria de vaga, que afirmava que el procés de negociació comptaria amb participació dels comitès. "Només ens han informat de decisions preses prèviament", denuncien. És per això que desenterren la destral de guerra després d'uns mesos de silenci, a l'expectativa dels avenços en l'acord.
El traspàs, però, sempre ha inquietat els sindicats. Quan el PSOE va acordar-ho amb ERC, els comitès d'empresa de Renfe i Adif, amb representació majoritària de CCOO i UGT, van convocar cinc jornades de vaga, cosa que va obligar a fer equilibris a les federacions de Catalunya dels sindicats majoritaris. Ja aleshores preocupava la qüestió de la segregació i que això pogués suposar canvis en les condicions laborals o limitacions en la mobilitat laboral. En el seu dia, la ministra Raquel Sánchez i la consellera Ester capella ja van dir que es garantirien tots els drets laborals i de mobilitat. Ara, Estat i Generalitat han refermat aquest compromís, però creix el malestar entre els sindicats.