06
de juliol
de
2023, 12:58
Actualitzat:
18:07h
Ni referèndum, ni dret a l'autodeterminació. Dues de les propostes clau en matèria sobiranista que fins ara havia recollit Podem i l'espai dels comuns han quedat definitivament enterrades amb Sumar, el nou espai a l'esquerra del PSOE liderat per Yolanda Díaz, candidata del 23-J. En aquestes últimes setmanes, contradient en públic fins i tot les declaracions dels comuns, Sumar ja havia deixat ben clar que el referèndum no estaria recollit explícitament. Finalment, el programa, presentat aquest dijous migdia a l'espai Larra de Madrid pel cap de campanya, Ernest Urtasun, es limita a recollir una defensa aferrissada de la taula de diàleg, i que només l'acord sorgit de la negociació sigui votat per la ciutadania catalana. En paral·lel a la presentació del programa, aquest matí en una entrevista a Telecinco, Díaz ha volgut subratllar explícitament que el referèndum no està a l'ordre del dia de la mesa de negociació entre Catalunya i Espanya.
El programa, de 202 pàgines, dedica exactament 4 paràgrafs a Catalunya, en un apartat sobre "model territorial". El títol del punt que afecta el conflicte català és "impuls d'una taula de diàleg entre el govern de l'Estat i la Generalitat", i valora que la relació entre ambdues administracions ha millorat "notablement" gràcies a la política del diàleg i la desjudicialització. La proposta també inclou "avançar cap a un nou pacte territorial" entre Catalunya i l'Estat, mitjançant el diàleg, la negociació i l'acord, amb un diàleg bilateral.
Però no n'hi ha prou amb la taula de diàleg. Sumar incorpora al programa la necessitat de potenciar "tots els espais de negociació bilateral" que recull l'Estatut. I també tots els espais "multilaterals" que han de funcionar de forma "regular". "És necessari reforçar els mecanismes de concertació multilateral i bilateral entre les institucions de la Generalitat i de l'Estat per al ple desenvolupament de l'autogovern", afegeix el text, que també apunta com a horitzó que Espanya ha d'avançar "cap al ple reconeixement del seu caràcter plurinacional".
Propostes de Sumar per al 23-J by naciodigital on Scribd
L'evolució del referèndum al programa
Quina ha estat, però, l'evolució en la defensa del referèndum de l'espai dels hereus del 15-M? El programa de Podem de l'any 2019 incorporava específicament l'aposta per un referèndum: "La gestió viable del conflicte a Catalunya implica construir un procés de reconciliació que permeti el diàleg i arribar a acords. Apostem per un referèndum pactat en el qual Podem defensi un nou encaix per Catalunya a Espanya". En Comú Podem, llavors liderat per Jaume Asens, anava més enllà i recollia explícitament el "dret a l'autodeterminació". Però aquest dret es va veure diluït poc després, al programa de les eleccions catalanes del 14-F, amb Jéssica Albiach com a cap de llista. Concretament, ara fa dos anys, en el programa dels comuns es recollia que la seva aposta transitava per "acordar un procediment que permeti consultar a la ciutadania sobre el futur polític i reguli el referèndum". És a dir, l'aposta per la taula de diàleg per definir les regles del joc.Havia de sortir la paraula referèndum, enguany, al programa? Els comuns, ara fa unes setmanes, van assegurar que així seria. "En el referèndum estem on hem estat sempre. Catalunya ha de votar el seu futur. Formarà part del nostre programa electoral", va remarcar la candidata, Aina Vidal, en un acte de presentació de la llista. El mateix dia i poc després, però, fonts de Sumar van sortir a matisar les seves paraules, i van precisar que recollirien com a punt programàtic "una consulta per a la ratificació d'un acord entre Catalunya i la resta de l'Estat que sorgeixi de la taula de diàleg".
Els comuns han fet públic aquest dijous a la tarda el seu programa electoral. En l'apartat dedicat al conflicte polític, que obvia la paraula referèndum, es detalla que "l'acord sorgit de la negociació entre Catalunya i l'Estat sigui refrendat per la ciutadania de Catalunya". "El nou pacte polític entre Catalunya i Espanya ha de passar sí o sí per les urnes", afegeix el document. En el programa es reclama la continuïtat de la taula de diàleg, així com la desjudicialització de la política iniciada amb els indults i la derogació de la sedició; s'aposta pel reconeixement de l'Espanya plurinacional; es reclama la millora de l'autogovern i el blindatge i creixement del marc competencial; i es planteja un nou sistema de finançament.
En la carpeta nacional, fonts de la formació especifiquen a Nació que la proposta territorial de Sumar està "menys desenvolupada", i que és cada territori l'encarregat de desplegar la lletra petita. Així, les mateixes fonts asseguren que el programa dels comuns inclourà el referèndum com a "horitzó", i també el dret a decidir. "Sumar l'assumeix tal com nosaltres diguem", especifiquen. Contràriament, en els últims dies fonts de Sumar havien assegurat que el programa de Catalunya en matèria del conflicte polític seria exactament igual que l'estatal.
Díaz: "El referèndum no està sobre la taula"
Aquest matí mateix, en una entrevista a El Programa de Ana Rosa, Díaz ja ha avançat com seria el document estratègic: ha insistit que la seva aposta és la taula de diàleg, i que en aquesta no hi és el referèndum a l'ordre del dia, malgrat que el Govern, representat a la taula mitjançant ERC, insisteixi en aquesta petició i en l'amnistia. De fet, són dues peticions que els republicans porten al seu programa per a les eleccions generals, i que situen com a exigència a canvi d'investir Sánchez."Ara mateix el referèndum no està sobre la taula", ha dit Díaz en el transcurs de l'entrevista. La vicepresidenta ha valorat que la relació entre Catalunya i Espanya ha "millorat" precisament fruit de l'aposta pel diàleg, i ha demanat "serenitat i pau" per al conflicte. "Volem un país en què Catalunya estigui dins, i un país molt millor", ha afegit. Per tot això, ha insistit que "l'única recepta" -quan ha estat preguntada explícitament sobre si defensa el dret a decidir- és el "diàleg, diàleg i diàleg".
Aragonès burxa en la decisió de Sumar
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha carregat contra Sumar després que la plataforma de Díaz no hagi inclòs el referèndum en el seu programa electoral i la seva líder hagi expressat que no és una prioritat de la formació. "Quan Sumar renuncia al referèndum, renuncia a defensar els catalans i catalanes. Ara, més que mai, cal refermar els drets nacionals del nostre país", ha expressat Aragonès a les xarxes socials.La solució per aquest país és votar. Quan Sumar renuncia al referèndum, renuncia a defensar els catalans i catalanes. Ara, més que mai, cal refermar els drets nacionals del nostre país. https://t.co/r8M5kVDsFS
— Pere Aragonès i Garcia