Sumar rebaixa el referèndum d'autodeterminació que proposen els comuns

La formació de Yolanda Díaz afirma que, si de cas, els catalans han de votar el que s'acordi a la taula diàleg entre el govern català i l'espanyol i no una consulta independentista

Díaz, durant la presentació de les candidatures de la llista de Sumar per al 23-J a Madrid
Díaz, durant la presentació de les candidatures de la llista de Sumar per al 23-J a Madrid | Diego Radamés / EP
Nació
22 de juny del 2023
Actualitzat el 23 de juny a les 8:04h

Sumar durà en el seu programa electoral la proposta d'una consulta a Catalunya per a la ratificació de l'acord que sorgeixi de la taula de diàleg, segons han indicat a Europa Press fonts de la candidatura que lidera la vicepresidenta segona de l'executiu estatal, Yolanda Díaz.

Així ho han precisat després que la cap de llista per Barcelona i dirigent de Podem, Aina Vidal, al·ludís aquest dijous en un acte a Sabadell que a la proposta programàtica hi hauria esment a un referèndum d'autodeterminació per a Catalunya. "En el referèndum estem on hem estat sempre. Catalunya ha de votar el seu futur. Formarà part del nostre programa electoral", ha remarcat Vidal preguntada pels mitjans de comunicació.

Sobre aquest tema, fonts de Sumar han subratllat que els comuns "defensen el que sempre han defensat per a Catalunya" i que Sumar tindrà com a punt programàtic "una consulta per a la ratificació d'un acord entre Catalunya i la resta de l'Estat que sorgeixi de la taula de diàleg", que negocien la Moncloa i la Generalitat.

La posició de Sumar és similar a la formulada el gener pel ministre d'Universitats, Juan Subirats, que en entrevista amb Europa Press va manifestar que el procés de la taula de diàleg ha de desplegar també una consulta a la ciutadania. Aleshores, Subirats va manifestar que hi ha una "lògica implícita" en l'executiu de coalició, que és la voluntat de negociació amb el Govern i que ha quedat "àmpliament demostrada durant tot aquest temps". Segons ell, "això són els dos elements (diàleg i consulta) que formen part del bagatge comú en el qual aquest executiu s'ha situat", va aprofundir.

La posició tradicional de Podem durant aquesta legislatura es va sustentar en la defensa del "dret a decidir" a Catalunya, però que en aquesta hipotètica consulta defensarien la seva permanència a l'Estat, com han exposat diversos càrrecs de la formació com l'encara portaveu parlamentari, Pablo Echenique.

"No cal tenir por de consultar el poble i, per tant, d'eines com el referèndum", va manifestar també el desembre de l'any passat la secretària d'Organització de Podem i ara també candidata en el quart lloc per Barcelona, Lilith Verstrynge.