Negociar el referèndum i l'amnistia, i eliminar el Senat: les propostes d'ERC per al 23-J

Els republicans presenten el programa electoral i plantegen derogar la llei mordassa, treballar per la promoció de la llengua i acabar amb el dèficit fiscal

Els candidats d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián i Teresa Jorda, amb Oriol Junqueras
Els candidats d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián i Teresa Jorda, amb Oriol Junqueras | ACN
05 de juliol del 2023
Actualitzat a les 19:25h


ERC ha presentat aquest dimecres al programa electoral per a les eleccions espanyoles. Entre les propostes, els republicans es comprometen a negociar un referèndum d'autodeterminació amb el govern espanyol, i també una llei d'amnistia per acabar amb la repressió. Aquestes dues propostes eren l'objectiu central de la taula de diàleg que s'ha activat aquesta legislatura, però ni el PSOE ni Unides Podem s'hi han mostrat predisposats. En la mateixa línia, també proposa suprimir el Senat, perquè "no compleix les funcions de cambra territorial". Mentre això no passa, plantegen una aliança d'esquerres independentistes a la cambra alta, amb gallecs i bascos.

El programa electoral, fet públic 24 hores abans que arrenqui la campanya, té 132 dues pàgines. Les propostes dels republicans són per impulsar-les mentre s'avança cap a la República Catalana, i es plantegen en tres àmbits: els greuges que suposa per a Catalunya formar part de l'estat espanyol, el model de país en contraposició al model "caduc" del règim del 78, i un bloc programàtic amb mesures concretes per al dia a dia de la ciutadania. També inclou un decàleg de compromisos en "defensa de Catalunya", lema de campanya d'ERC en unes eleccions amb risc d'un govern de coalició entre la dreta i l'extrema dreta, que situaria la llengua i l'autogovern català al punt de mira.

En aquest sentit, aquest decàleg inclou un compromís per la independència a través d'un referèndum acordat i reconegut internacionalment, un escenari ara com ara poc factible. També combatre la repressió amb la llei d'amnistia, que tampoc s'ha pogut fer aquesta legislatura per manca de majories. En matèria antirrepressiva, els republicans es comprometen a treballar per derogar la llei mordassa -promesa del PSOE que no s'ha complert- i despenalitzar les injúries a la corona, i també la creació d'un "front democràtic" per prevenir els discursos d'odi.

La defensa del català també s'inclou al programa electoral, especialment després dels acords de PP i Vox a les Illes Balears o el País Valencià, que inclou atacs directes contra la llengua i advertències de què pot passar a Catalunya en els propers mesos. De fet, ERC es presenta a les eleccions amb voluntat de defensar, també, els Països Catalans des de tots els fronts. Entre les propostes sobre llengua, hi ha la de treballar per a la plena normalització de l'ús social del català i pressionar perquè l'Estat destini els mateixos recursos per al foment i internacionalització del català que del castellà.

En feminismes i drets LGTBI, ERC proposa un paquet de propostes per protegir drets i guanyar-ne, també derogar la llei d'estrangeria i rebaixar l'edat per poder votar als 16 anys. També el traspàs de l'ingrés mínim vital i acabar amb l'infrafinançament del sistema de salut. En termes econòmics, ERC es compromet a treballar per acabar amb el "dèficit fiscal arbitrari i injust" que pateixen els Països Catalans i també exigeix la creació d'un fons de compensació de les infraestructures pressupostades i que no s'han executat.
 

Programa Electoral ERC 23-J by Bernat Surroca Albet on Scribd