«The Guardian» publica una guia per entendre les eleccions del 27-S

Repassa, entre pregunta i resposta, els fets des del 2012 i com s'ha arribat fins a les eleccions de diumenge

Publicat el 24 de setembre de 2015 a les 18:15

La guia del «The Guardian» sobre el 27-S Foto: Redacció


The Guardian, un dels diaris britànics més prestigiosos, segueix amb atenció el procés català i en conseqüència, les eleccions que se celebraran el 27-S. Similar a la notícia publicada pel Financial Times, el Guardian també treu una peça tipus pregunta-resposta per explicar als seus lectors les diverses qüestions que els puguin sorgir.

La capçalera veu els comicis d'aquest diumenge com els més importants des que el Parlament va ser elegit per primera vegada al 1980. Però per entendre el 27-S, segons expliquen, ens hem de remuntar al 2012, quan la cambra va aprovar una resolució que demanava un referèndum per determinar lliurement i democràtica el seu futur.

Tot seguit, comenta la pèrdua de vots per part de CiU durant les eleccions del 2012 i la necessitat d'un pacte de governabilitat amb ERC. Un any després, expliquen, el Parlament va aprovar una declaració que afirmava el dret de Catalunya a l'autodeterminació i s'estableix el principi d'un procés per fer un referèndum d'independència. El TC el va declarar institucional, afegeixen.

Les manifestacions s'han anat fent més grans però el govern espanyol s'ha mantingut contrari a la celebració d'aquest referèndum per "il·legal" i perquè no transferirà mai l'autoritat -com Londres va fer amb Escòcia- de poder-lo dur a terme. Així, s'ha arribat a aquest punt: la celebració de les terceres eleccions en cinc anys.

Sobre la quantitat de catalans que estan a favor de la secessió, apunten que "és complicat" i malgrat la celebració d'una "consulta informal" en què van votar el 80% a favor, la participació va ser del 36%. Amb aquesta, ni "els organitzadors van utiltzar aquest 80% per liderar la independència".

Prenent dades temporals del CEO, apunten que l'independentisme no és majoritari, s'acosta al 50% però no el sobrepassa i apunta que l'altra meitat, també està dividida entre "l'statu quo i aquells que volen més poders". Sobre aquesta qüestió dóna tres conclusions: "Els catalans estan partits sobre la independència. No hi ha una majoria clara en cap costat"; "Una majoria no està contenta amb la configuració institucional actual" i "el nombre de persones a favor de la independència o d'un referèndum han crescut de manera noticiable des dels darrers cinc anys".

Pel que fa als partits, expliquen la separació de Convergència i Unió, la formació de Junts pel Sí i Catalunya Sí que es Pot -a favor d'un referèndum sobre la relació entre Catalunya i Espanya- i les característiques de la resta de partits.

Per últim, exposen el funcionament de les eleccions: hi ha 135 seients separats per quatre "districtes" amb representació proporcional. Per entrar es necessita un 3% a cada districte per guanyar el seient.
 

La campanya del 27-S, en directe a NacióDigital

Totes les notícies de les eleccions al Parlament 2015 27-S

Enquestòmetre: tots els sondejos de les eleccions del 27-S

Mapa interactiu: quins municipis han visitat els set caps de llista?

Enquesta: què votaràs el 27-S?

La porra del 27-S: reparteix els 135 diputats del Parlament

Gràfic interactiu: totes les llistes del 27-S per demarcacions

Totes les fotos de la campanya de les eleccions del 27-S