Torna la guerra civil a ERC Barcelona

La direcció republicana vol controlar la Federació de Barcelona i renovar la candidatura a l'alcaldia en detriment de Jordi Portabella

Publicat el 18 de maig de 2014 a les 21:59
Els regidors d`Unitat per Barcelona, Joan Laporta i Jordi Portabella. Foto: ACN

La setmana passada, dos centenars de militants d'ERC a Barcelona van reunir-se en un local de Gran Via/Balmes, segons ha pogut saber Nació Digital. Objectiu: Començar a organitzar la resistència contra el que interpreten que pot ser un possible intent de l'aparell nacional de passar a controlar l'estructura territorial del Cap i Casal. L'escenari no és nou. De fet, l'ERC barcelonina fa molts anys que és un subsistema a banda que funciona per criteris propis, al marge de les successives direccions del partit, amb les quals s'ha limitat a pactar o resistir, segons les èpoques.

En el període en què Joan Puigcercós i Xavier Vendrell controlaven l'aparell hi va haver diversos intents de descavalcar Jordi Portabella, tots ells fracassats. Però ara la direcció que encapçala Oriol Junqueras considera que té prou força per forçar una renovació que impedeixi que Portabella es torni a presentar com a candidat a l'alcaldia en les municipals de l'any que ve. L'actual president del grup municipal va ser dels pocs que va aconseguir representació municipal el 2011 en una gran ciutat gràcies a Unitat per Barcelona, una candidatura compartida amb Joan Laporta. Però ara el criteri prioritari de la direcció és fer una oferta nova als ciutadans de Barcelona i, de passada, limitar l'autonomia política de l'aparell local. Portabella, en canvi, es proposa repetir candidatura o, com a molt, delegar en Oriol Amorós l'encapçalament de la llista.

L'opció Bosch

Per encapçalar aquesta candidatura alternativa a les primàries del partit, Junqueras i la seva direcció intenten que Alfred Bosch accepti liderar aquest moviment de renovació interna. Una decisió que, a hores d'ara, encara no s'ha produït, però que el cap de files a Madrid tampoc no descarta. En qualsevol cas, hi ha dos inconvenients bàsics. L'un és que els republicans afeblirien un front que Alfred Bosch ha cobert amb èxit i l'altre, que una possible baixa de Bosch donaria entrada al Congrés dels Diputats a la candidata número 3 per Barcelona, és a dir, que aquell escó passaria a mans de Reagrupament, una formació política que a hores d'ara dóna suport a CiU.

En definitiva, la batalla soterrada pot passar a ser oberta en qualsevol moment. ERC aspira a ser, com a mínim, el segon partit a Barcelona i amb totes les enquestes a favor la candidatura a l'alcaldia és més llaminera que mai.