Complir amb els compromisos de campanya, amb els acords segellats amb els socis -ERC i comuns- i exhibir un projecte propi. Aquests són els tres elements que ha tingut al cap a l'hora de confeccionar el nou Govern el recentment proclamat president de la Generalitat, Salvador Illa, que ha posat en marxa un equip de 16 consellers -la majoria dirigents socialistes, altres de l'òrbita d'ERC i Junts- que aquest dilluns ha pres possessió. Els noms no han estat les úniques novetats, i és que el nou inquilí de Palau també ha redistribuït les competències de les conselleries, n'ha creat de noves, i ha suprimit la vicepresidència. Aquests són els canvis de nom i de competències del nou executiu.
El nou Govern té 16 departaments, dos més que el de Pere Aragonès. Està conformat per nou dones i set homes. La conselleria de Política Lingüística és de nova creació, arran del pacte entre ERC i el PSC. De fet, aquesta va ser una de les promeses electorals d'Aragonès abans del 12-M, que finalment els republicans han aconseguit incorporar en l'acord d'investidura. La comandarà, precisament, el recentment elegit conseller Francesc Xavier Vila, que fins ara ocupava la direcció general de Política Lingüística dins la conselleria de Cultura comandada per la republicana Natàlia Garriga. Nomenar Vila com a conseller no era un acord entre tots dos partits, però sí que ha comptat amb el vistiplau de socialistes i republicans.
L'altra nova conselleria serà la d'Esports. En la legislatura de Pere Aragonès, aquesta carpeta estava incorporada a la conselleria de la Presidència de Laura Vilagrà. Mai fins ara havia tingut un departament exclusiu per aquesta carpeta. El conseller que la comanda en la nova etapa socialista, i que l'ha de posar en marxa des de zero, serà Berni Álvarez, exjugador del CB Tarragona i de la lliga ACB. El rang de conselleria per a l'esport era una de les històriques demandes de les entitats esportives catalanes.
Pel que fa a canvis de noms, la conselleria d'Economia -la lidera la consellera Alícia Romero- deixa de dir-se "Economia i Hisenda" i passa a dir-se "Economia i Finances". La de Justícia perd "Drets i Memòria" i guanya "Qualitat Democràtica", i la comandarà Ramon Espadaler. El departament d'Interior passa a dir-se "Interior i Seguretat Pública" i estarà liderat per Núria Parlon.
Pel que fa a Territori, que serà una conselleria molt àmplia comandada per Sílvia Paneque, passa a dir-se "Territori, Habitatge i Transició Ecològica". Aquí cal esperar a canvis que podrien donar-se a finals d'any, com una entrada dels comuns a l'executiu, un moviment que els de Jéssica Albiach han assegurat que no es plantejaran fins després del debat de pressupostos de finals d'any. Per a la formació, l'habitatge ha estat la pedra angular de la negociació.
Pel que fa a Educació, guanya "Formació Professional"; Igualtat i Feminismes perd la "s" -representativa dels diferents corrents de la lluita feminista-, i es queda com "Igualtat i Feminisme". El Departament d'Acció Exterior i Unió Europea canvia l'ordre de les carpetes, i passa a dir-se "Unió Europea i Acció Exterior". El de Drets Socials guanya també "Inclusió". Finalment, el d'Acció Climàtica passa a denominar-se Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, una demanda de la pagesia accentuada arran de la sequera.
Més enllà dels noms, també hi ha canvis en algunes àrees. Per exemple, la competència en afers religiosos, que estava fins ara a Presidència, s'assigna al Departament de Justícia i Qualitat Democràtica comandat per l'exdirigent d'Unió Democràtica de Catalunya.