Tots contra Junqueras i un dubte en l'aire: així ha estat el debat dels candidats a presidir ERC

En una discussió amb menys retrets que en els últims mesos, l'expresident del partit posa la mirada en el projecte polític a llarg termini, mentre que Solà i Godàs coincideixen en algunes propostes per renovar la formació

Oriol Junqueras, Xavier Godàs i Helena Solà, aquest dimarts.
Oriol Junqueras, Xavier Godàs i Helena Solà, aquest dimarts. | Marc Puig / ERC
Oriol March / Carme Rocamora
26 de novembre de 2024, 20:15
Actualitzat: 20:42h

Jornada d'alt voltatge a ERC pel debat entre els tres candidats a la presidència del partit. Casualitats de militar al mateix espai o no, en el que han coincidit els tres candidats ha sigut en la vestimenta: americana fosca i camisa blanca. I també en bona part de les postures, perquè hi ha hagut diferències, però també semblances: fer el partit gran, cuidar més la participació de la militància, mirada posada a les municipals del 2027 i aclarir la trama de l'estructura paral·lela. Unes 1.200 persones s'han connectat a l'streaming per escoltar Oriol Junqueras (Militància Decidim), Xavier Godàs (Nova Esquerra Nacional) i Helena Solà (Foc Nou). L'expresident del partit ha estat el blanc de les crítiques per part de les dues altres candidatures, i tot i la pressió, no ha aclarit què va votar en l'acord d'investidura de Salvador Illa.

Així les coses, Junqueras ha fet de Junqueras i s'ha mogut en l'ambigüitat. I ho ha fet, això sí, amb un to fraternal i amb la reivindicació constant de la unitat i la "reunió". El seu discurs s'ha caracteritzat per parlar molt més del projecte d'ERC per al país que no pas del projecte intern pel partit: solucionar l'habitatge, la pobresa i que els republicans siguin útils per resoldre les necessitats. Godàs ha posat l'accent en la necessitat que ERC torni a ser el primer partit de Catalunya ocupant l'espai de l'esquerra nacional, amb un nou cicle al capdavant del partit per la nova etapa que viu el país. I Solà ha estat la que ha parlat amb més claredat i la que s'ha diferenciat dels altres dos projectes, que tenen entre les seves files responsables a la direcció nacional, al contrari de Foc Nou.

Acords amb el PSC

Els acords amb el PSC han estat centrals. I també l'exigència de Godàs i Solà perquè Junqueras digués clarament què va votar en l'acord d'investidura d'Illa. Però l'expresident del partit ha fugit d'estudi, un cop més, i s'ha limitat a advertir als socialistes que si no compleixen els acords, els "faran caure". Godàs també ha advertit que "trontollaran governs" si no tiren endavant els compromisos. I la candidata de Foc Nou s'ha diferenciat de manera més meridiana amb la resta, dient fins i tot que l'acord del finançament singular va ser simplement un "acord per l'IRPF". "No hi haurà cap més investidura al Congrés dels Diputats i no és a canvi d'un referèndum", ha promès. També ha apuntat que ERC ha de deixar de fer "vassallatge" i "ser crossa" del PSC. 

Una altra de les diferències ha sigut la reivindicació de Foc Nou i Nova Esquerra Nacional de separar país i partit. Totes dues formacions coincideixen que el president del partit no pot concórrer a les eleccions, i és que critiquen Junqueras perquè creuen que vol liderar el partit per ser cap de cartell al Parlament. "No vull ser presidenta per una qüestió d’ambició personal ni per utilitzar el càrrec com a trampolí", ha proclamat Solà per diferenciar-se de Junqueras. Godàs ha promès que fixaran per estatuts aquesta diferència, perquè cal "concentrar els esforços" en enfortir el projecte. Junqueras s'ha limitat a apuntar que si existeix una "preocupació" perquè ell vulgui estar al Govern, ara aquesta possibilitat no es contempla perquè està inhabilitat per l'1-O. 

Junqueras ha continuat insistint a parlar de qüestions de país. "El 30-N és molt important, però ho és més l'1 de desembre, i encara més les municipals del 2027. Volem ser capaços de fer les millors propostes com a partit", ha proclamat. També ha lamentat que en les últimes dècades el partit a les institucions -en referència en part al Govern de Pere Aragonès- no hagi sabut "sintonitzar" amb els problemes de la gent. Els altres dos candidats han intentat reordenar el debat perquè se centrés en la part interna. "La militància mereix saber qui votar en funció de quin programa té pel partit", ha etzibat Godàs. "I també quin programa té pel país", ha contestat Junqueras. "Estem en un congrés d'ERC i hem de proposar solucions pel partit", ha afegit Solà.

Sí que Junqueras ha desgranat una proposta interna: la creació d'una comissió de la veritat per resoldre el cas de l'estructura paral·lela, de la qual se n'ha tornat a desvincular. "Jo vaig ser responsable del partit quan estava en plenitud per fer-ho, entre el 2012 i el 2017, quan vam fer un referèndum. Em sento menys responsable d'allò que ha passat quan no sempre he tingut capacitat de fer-ho", ha apuntat Junqueras. L'expresident d'ERC ha recordat que va ser a la presó gairebé quatre anys. Godàs, que també ha criticat Junqueras per abandonar la presidència del partit per fer campanya, a diferència de Marta Rovira, ha assegurat que si presideix la formació es farà responsable d'allò que "va bé, regular i malament". 

Últim debat després d'un veto

Aquest és l'últim i únic debat que han fet els candidats. Diumenge va ser el torn dels aspirants a la secretaria general del partit, i la figura de Junqueras, que no participava de la discussió, també va ser la protagonista, amb la defensa de qui fa tàndem amb ell, Elisenda Alamany, i la crítica directa dels candidats de Nova Esquerra Nacional i Foc Nou. A banda, aquest mateix dimarts aquestes dues llistes han carregat contra l'expresident del partit per vetar fins a cinc debats territorials.

És la primera vegada en la cursa que les dues candidatures fan un postulat conjunt. Aquest no és un moviment que pugui passar per alt, i és que si cap de les candidatures supera el 50% del suport, hi haurà una votació en segona volta en què només poden concórrer les dues llistes més votades. I l'opció que les dues rivals a Junqueras s'uneixin per derrotar l'expresident del partit, va agafant protagonisme.