Victòria sòlida del PSC i frec a frec Sánchez-Feijóo a les europees, segons els sondeigs

ERC, que obtindria tres eurodiputats gràcies a la coalició Ara Repúbliques, i Junts, que només aconseguiria un escó, es disputarien amb el PP la segona posició a Catalunya

Una persona votant a les eleccions europees
Una persona votant a les eleccions europees | Hugo Fernández Alcaraz
09 de juny del 2024
Actualitzat a les 23:23h

El PSC guanyaria les eleccions europees i impulsaria una possible victòria del PSOE a l'Estat. Això és el que indiquen els sondeigs que han publicat a les 20 hores TVE i TV3, coincidint amb el tancament dels col·legis electorals. A Catalunya, els socialistes agruparien el 31,2% dels vots -tres punts més que al 12-M- mentre que ERC (13,2%), PP (12,7%) i Junts (12,5%) es disputarien la segona posició. Per darrere quedarien Vox (6,8), els comuns (6,2) i Podem (5,8).

A Espanya, el PP i el PSOE es trobarien frec a frec per la victòria. Segons el sondeig, els populars s'imposarien per la mínima amb una xifra d'entre 21 i 23 eurodiputats, però els socialistes podrien competir amb una forquilla d'entre 20 i 22 representants. Vox quedaria clarament en tercera posició (6-7 eurodiputats) mentre que Sumar (3-4 eurodiputats) i Podem (2-3 eurodiputats) també es troben en empat tècnic.

Pel que fa als partits nacionalistes, la coalició Ara Repúbliques -que engloba ERC, Bildu, BNG i Ara Més- es faria amb entre dos i tres diputats, mentre que Junts només aconseguiria l'escó de Toni Comín i Coalició per a una Europa Solidària (CEUS) -coalició entre el Partit Nacionalista Basc i Coalició Canària- també assoliria un sol representant. Sorprèn a l'Estat la irrupció del partit de l'ultra Alvise PérezSe acabó la fiesta, que obtindria entre dos i tres diputats.

Tot plegat en una jornada electoral amb una participació molt baixa. Pendents de les dades definitives al tancament dels col·legis electorals, a Catalunya havien votat el 33,69% dels ciutadans amb dret a vot a les 18 hores. Són dades inferiors a les del conjunt de l'Estat (38,34%) i queden molt lluny de les registrades al territori català en els darrers comicis al Parlament Europeu del 2019. Ara bé, fa cinc anys coincidien amb les municipals, i per això la participació va acabar sent tan elevada.

En tot cas, el que es dibuixa a Europa és un creixement significatiu de l'extrema dreta. Ara bé, el Partit Popular Europeu, els socialdemòcrates i els liberals aconseguirien mantenir la majoria al Parlament Europeu. Segons les primeres estimacions, els populars s'han imposat i es mantenen com a primera força a la cambra amb 186 eurodiputats, seguits dels socialdemòcrates amb 133 representants.

Els liberals aconseguirien la tercera posició amb 82 eurodiputats i en la quarta i la cinquena es quedarien els grups ultres Conservadors i Reformistes Europeus i Identitat i Democràcia, amb 70 i 60 eurodiputats respectivament. Segons les projeccions, els Verds han patit una davallada que els situa com a sisena força (53) i l'Esquerra es mantindria com el grup amb menys representants (36).