
Christian Terribas, director del BBVA a Catalunya, i Miguel Cardoso, economista en cap per a Espanya de BBVA Research. Foto: Bernat Ferrer/Nació Digital.
El BBVA té clar que "Catalunya s'enfronta al setembre amb les que probablement siguin les eleccions amb més incertesa dels últims anys". Així ho assegura en el seu últim informe Situació Catalunya. Primer semestre 2015, presentat aquest dijous per l'economista en cap de BBVA Research, Miguel Cardoso, que assegura que sigui quin sigui el resultat, "l'impacte serà relativament mínim" en la bona marxa de l'economia catalana. Tot plegat, "donarà com a conseqüències que es mantindran taxes de creixement del 2-3% durant el següent any", assegura Cardoso. L'entitat calcula que l'economia catalana podria créixer un 3,2% enguany i un 2,5% l'any vinent, i que a final d'aquest cicle s'hagin creat fins a 200.000 llocs de treball. Així, a final de 2016, el banc preveu que el PIB per capita dels catalans "pot superar el nivell previ a la crisi".
Cardoso, preguntat per Nació Digital sobre quin era l'escenari polític sobre el qual preveien aquest creixement -tenint en compte que hi ha tot de partits que, o bé reclamen la creació d'un Estat català, o bé reclamen la ruptura amb el "règim del 78"-, ha respost: "Aquestes incerteses estan bastant acotades pels avenços que s'han realitzat a nivell d'Europa per tractar de millorar la governança que ens afecta, que va ser en part el que va provocar la incertesa que vam viure el 2012-2013 i, per altra banda, la política ambiciosa del BCE. Aquests dos factors haurien de delimitar el risc, o la percepció del risc, durant els propers mesos. L'escenari que nosaltres estem pensant, i nosaltres no treballem amb escenaris polítics, sí que pensem que aquests dos factors seran suficients per mantenir la prima de risc per sota dels 100 punts bàsics durant el segon semestre de l'any, en aquest entorn d'incertesa per les eleccions."
Cardoso, doncs, augura que els canvis polítics que puguin donar-se a la península ibèrica a partir del 27-S quedaran econòmicament emparats pel conjunt de mesures ja existents al continent. "Nosaltres pensem que l'impacte serà relativament mínim, fet que donarà com a conseqüència que es mantindran taxes de creixement del 2-3% durant el següent any, i que serà relativament similar a contextos que hem observat en el passat", ha conclòs.
"Catalunya no ha perdut atractiu"
L'entitat bancària, al seu informe, també deixa clar que "Catalunya no ha perdut atractiu" per a les empreses estrangeres, basant-se en les estadístiques d'inversió estrangera directa. "Els fluxos continuen arribant a un ritme similar al que s'observa al conjunt de l'economia espanyola", afirma. Tot amb tot, apunta: "Però un increment de la tensió política interna podria generar canvis en la direcció d'aquests fluxos amb relativa rapidesa."