Guanyem Sabadell vol que el Taulí deixi de ser una corporació sanitària

La formació aposta per que l’ICS en faci la gestió directa | Assegura que el model actual és un negoci que beneficia els interessos privats

  • Marisol Martínez i Miquel Soler, en roda de premsa | Albert Segura -
Publicat el 27 d’agost de 2015 a les 16:25
Actualitzat el 27 d’agost de 2015 a les 17:17

Marisol Martínez i Miquel Soler, en roda de premsa. Foto: Albert Segura

 
Guanyem Sabadell considera que l’actual model de gestió de la Corporació Sanitària Parc Taulí ha tocat fons i que ha arribat l’hora de reformular-lo. Així ho ha considerat la formació aquest migdia en una roda de premsa en què han valorat la necessitat de dissoldre la corporació per cedir tot el control de la seva gestió a l’Institut Català de la Salut (ICS).
  
La formació apunta que el sistema està totalment col·lapsat, amb unes 3.500 persones en llista d’espera i amb 500 llits deficitaris, xifres que asseguren que els situen molt per sobre de la mitjana catalana. La situació s’agreuja pel  fet que hi ha un grapat de llits sense utilitzar, com els de la planta 8, que està tancada, motiu pel qual no entenen per quin motiu s’opta per derivar pacients a centres privats com la Clínica del Vallès o l’Hospital General de Catalunya, a Sant Cugat del Vallès.
 
“Tot això suposa que qui acaba perdent és el pacient, i com que és un model que no funciona, apostem per acabar amb aquest sistema mixt en què hi participen agents privats i públics per passar a ser un model públic”, explica el regidor de Guanyem Sabadell, Miquel Soler. En aquest sentit recorda que la sanitat “no és un servei que es presti de qualsevol manera”, sinó que hi ha “un contracte amb la ciutadania”.
 
En aquest sentit consideren que s’ha fet i s’està fent una gestió empresarial de l’hospital, amb uns interessos de diferents lobbies empresarials que limiten la capacitat de decisió sobre el centre en benefici de les empreses que ofereixen serveis vinculats amb el món de la salut. “Les urgències es deriven a la Clínica del Vallès i l’Hospital General, així se’ls paga els dies que s’hi passen els pacients, que es tracten com clients”, afegeix la portaveu del grup municipal, Marisol Martínez.
 
Model caducat
 
La formació assegura que ja ha demanat una reunió amb la direcció del centre i amb l’alcalde, Juli Fernàndez, per traslladar la seva proposta i reformular el model de gestió. En aquest sentit recorda que hi ha una necessitat real de millora. “En el seu moment la Generalitat va plantejar l’hospital Ernest Lluch, motiu pel qual es fa evident que hi ha una mancança”, recorda Soler.
 
Precisament, aquell centre s’havia d’aixecar per donar servei als ciutadans de Cerdanyola, Ripollet, Barberà i Montcada i Reixac, fet que alliberaria part de la pressió que actualment recau sobre el Taulí. Amb aquell projecte estancat, la demanda es manté, on hi calen sumar les retallades aplicades al sector de la sanitat a tot Catalunya.