La comunitat educativa es manifesta en defensa del català a l'escola

Desenes professors i de ciutadans reivindiquen el model d''immersió lingüístic davant els canvis que planteja el govern de Rajoy perquè el castellà guanyi terreny

Publicat el 28 de febrer de 2018 a les 22:59
Actualitzat el 28 de febrer de 2018 a les 23:01
Plogués o nevés, la comunitat educativa tenia previst sortir aquest dimecres en defensa del català a l'escola. I així ho ha fet. Convocats per la plataforma Som Escola, desenes de docents i de ciutadans s'han plantat a plaça Sant Roc per llançar un contundent missatge al govern espanyol: el model d'immersió lingüística de l'escola pública catalana no pot ser alterat per motius ideològics.


La reacció dels docents als carrers ve motivada per la intenció del govern espanyol de fer canvis en la preinscripció escolar, que generalment es fa a finals del mes de març, perquè el castellà guanyi terreny com a llengua vehicular, una iniciativa que vol impulsar aprofitant la vigència de l'article 155 que manté suspès l'autogovern de Catalunya.

L'acte central s'ha celebrat a la capital catalana, i ha comptat amb la presència de diverses personalitats sobiranistes, com l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell; el diputat d'ERC, Ernest Maragall; i la també diputada republicana, Najat Driouech. 

Som Escola ha llegit un manifest en defensa de la immersió lingüística, que ha permès la "cohesió social i democràtica" a Catalunya. El text carrega amb força contra l'ofensiva de l'estat espanyol i la titllen d'"involució" i "atemptat" contra l'escola. "La immersió lingüística ha permès igualtat d'oportunitats a tres generacions de catalans", destaca. El suport transversal a l'actual model pedagògic

Aquest dimecres reivindicatiu per a la comunitat educativa ha arrencat amb un acte al matí a Santa Coloma de Gramenet, bressol del model d'escola pública catalana, on s'ha exhibit el consens i la transversalitat social i política que aplega el fet que el català sigui la llengua vehicular a les aules. De fet, va ser a iniciativa de famílies castellanoparlants d'aquesta ciutat que a l'any 1983 es va implementar l'actual model lingüístic com un motor de cohesió social. 
 

Concentració a plaça Sant Jaume per l'escola en català. Foto: Gerard Fageda