L'alcaldessa de nit de Barcelona, Carmen Zapata, ha considerat que la ciutat necessita més llicències i espais d’oci, cultura i música. Ho ha dit en una compareixença a la Comissió de Presidència de l’Ajuntament en què ha explicat que cal tenir les dades abans i mirar en quins districtes es poden atorgar llicències per ampliar l’oferta d’oci i cultura sense que “conculquin” el dret al descans del veïnat, en peu de guerra. D’altra banda, Zapata ha avançat que no vol que el seu paper sigui “únicament” de mediadora. “Faré propostes de govern”, ha assenyalat tot apuntant que encarregarà informes i treballarà en “tot el que és millorable”. Zapata també ha dit que no li agrada mirar la nit des d’una perspectiva “únicament de seguretat”.
La Comissionada de Nit, que fa poc més d’una setmana que va ser nomenada, ha comparegut a petició de Junts i el PP. A l’inici de la seva intervenció ha explicat que tot just està fent els primers passos per recopilar tota la informació necessària per a l’Oficina de la nit. Informació com ara les zones de concentració nocturnes, el mapa sonor o les zones més tensionades. Alhora, ha comentat que ha iniciat una ronda de contactes amb entitats de la Comissió Permanent i del Consell de la nit per tenir una radiografia “íntegra” de la realitat urbana.
Interpel·lada pels grups de l’oposició sobre quines seran les seves funcions i competències i quin pla de treball té, Zapata ha dit que està d’acord -com han dit alguns grups- que “Barcelona necessita més llicències i espais d’oci i cultura”. Després, ha matisat que cal garantir l’oferta d’oci “sempre que no conculqui el dret al descans del veïnat, que és fonamental”. Amb tot, ha remarcat que cal ser capaços d’equilibrar els interessos d’uns i els drets dels altres. “De vegades s’ha posat el focus només en els deures, i no en el foment”, ha dit.
D’altra banda, ha apuntat sobre la nit que cal treballar amb la “corresponsabilitat” dels usuaris i usuàries i ha afirmat que el civisme és un eix “principal” per governar la nit. Zapata també ha comentat que han rebut ja peticions i sol·licituds de trobades per part d’altres representants de la nit d’altres ciutats que tenen interès de col·laborar. La Comissionada ha avançat que vol aprendre dels seus “errors i encerts” i que la ciutat tingui “el seu propi model de governança”. Segons ha dit, això requereix un canvi de paradigma, “molt diàleg” i eines de mediació, que caldrà anar desplegant amb el màxim consens.
Peticions de l’oposició
Des de Junts, Jordi Martí ha demanat “lideratge polític” i ha denunciat “la manca de convivència i l’incivisme” de la nit barcelonina. També que és una ciutat “fosca i bruta” i ha apuntat el problema del botellot. Al seu torn, els comuns han subratllat que hi ha drets, com el dret al descans i a la salut, que estan “per damunt” del dret a l’oci o a la festa i ha advertit que si la figura de comissionada es pensa en termes de seguretat, serà un error. Un dels seus regidors, Jordi Rabassa ha apuntat que calen més inspectors, mediadors culturals i educadors de salut, entre altres.
Per la seva banda, ERC s’ha mostrat molt satisfeta amb la creació del càrrec. El republicà Jordi Coronas ha demanat a Zapata que sigui “impulsora de les polítiques públiques de la ciutat de Barcelona a la nit” i li ha pregat que parli “amb tothom” i no s’oblidi dels joves. També ha dit que li demanaran una reunió “assossegada”. L’altre grup que havia sol·licitat la compareixença, el PP, ha apuntat que la seva figura “estigmatitza el sector de la nit”. El popular Daniel Sirera ha assenyalat que el problema de l’incivisme és responsabilitat dels incívics i que és l’Ajuntament el responsable d’unes normes “clares” i fer-les complir.