Si els restauradors fossin gossos i les associacions de veïns fossin gats, l'espai públic de Barcelona -i més concretament, les terrasses- seria la joguina domèstica, esfèrica i irresistible que periòdicament els faria bregar pel terra del menjador. Un debat incòmode de resoldre també per als grups municipal de l'Ajuntament que, malgrat això, ha tingut moments de consensos momentanis. Ara s'ha reobert definitivament la carpeta sobre les condicions que han d'afrontar els bars i restaurants de Barcelona i gairebé tots els agents implicats han aclarit la seva posició. El cas es debatrà al consistori els pròxims mesos.
L'últim moviment d'aquesta estira-i-arronsa recurrent ha estat la presentació de més de 35.000 signatures per part del Gremi de Restauració a una iniciativa en què es defensa protegir el sector, ser més laxe amb els horaris de les terrasses i reduir la pressió sancionadora. El gremi s'ho ha pres tant seriosament que per captar el màxim de suports en el mínim temps possible aquesta vegada fins i tot s'han dirigit als empresaris dels locals que no estan afiliats a l'entitat. La petició d'implicar-se amb la defensa de les terrasses la van dirigir a tots els bars i restaurants de la ciutat. I el pla els ha funcionat, numèricament. En poc més d'un mes, han assolit la recollida de signatures més nombrosa que fins ara s'ha registrat a la capital catalana, pel que fa a les iniciatives populars.
Un debat amb intrigues polítiques
Però això té una explicació transparent. No és només un missatge a la Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB), que va recollir 18.000 signatures amb una proposta que demana noves restriccions a les terrasses. És una manera de posar contra les cordes els partits que havien demanat que es revisessin les normes municipals per al gremi de l'hostaleria sota l'argument del suport ciutadà aconseguit a la iniciativa veïnal. Tant els comuns com ERC havien reivindicat que la captació de firmes per part de la FAVB suposava una raó de pes suficient perquè s'escoltessin les seves reclamacions.
Ara, l'entitat que aplega bars i restaurants intenta girar-los el raonament. "Alguns regidors han demanat respecte per les 18.000 signatures recollides per la FAVB. El gremi reclama ara el mateix tracte per als prop de 36.000 barcelonins que han fet costat als restauradors", estableix l'agrupació de l'hostaleria en un comunicat.
Sigui com sigui, el debat ha passat el filtre dels suports populars necessaris en tots dos casos. A través dels canals de participació ciutadana, les dues propostes faran cap a l'Ajuntament i obligaran els partits polítics a posicionar-se. D'entrada, sembla difícil que el plantejament maximalista de la FAVB prosperi: els comuns i ERC sumen 14 regidors, lluny de la majoria absoluta -21 regidors- necessària. El PSC, liderat per Jaume Collboni, fins ara s'ha mostrat clarament reticent a retocar l'actual ordenança de terrasses.
La tinent d'alcaldia Laia Bonet ha explicitat que l'equip de govern "no és partidari" d'aplicar noves regulacions i assegura que on s'han de posar els esforços és en "treballar per garantir el compliment" de l'actual normativa municipal. Ara bé, les negociacions polítiques acostumen a ser terreny abonat per a les sorpreses i, en plenes converses per aprovar els pressupostos, sobretot amb ERC i els comuns, no es pot descartar cap moviment socialista de cara a les pròximes setmanes. L'escenari d'un canvi de to en aquesta carpeta és improbable, però no impossible.
Dos extrems: de tancar les terrasses a les 22h a allargar-ne l'horari
En qualsevol dels casos, la postura preferent del Gremi de Restauració és que no s'obri el debat, a la pràctica. És a dir, que la iniciativa popular de les entitats veïnals arribi al plenari municipal però que s'acabi desestimant per manca de suport polític. Amb això es donarien per satisfets, ja que l'actual proposta de la FAVB canviaria substancialment la seva realitat.
Actualment, l'ordenança estableix que "amb caràcter general" l'horari de les terrasses de Barcelona és de 8h del matí a 00h de la nit de dilluns a dijous, i de 8h del matí a 1h de la matinada els divendres i les vigílies de festius. El text proposat per les associacions veïnals, en canvi, planteja rebaixar-ho tot plegat dues hores. Així, vol establir que entre setmana el tancament obligatori sigui a les 22h i que els divendres i dissabtes l'hora màxima permesa sigui les 23h.
Un dels motius que impulsa aquesta iniciativa és que darrerament els habitants de la ciutat s'han sensibilitzat més amb el soroll i amb el dret al descans. Tant és així que, tal com va explicar Nació, els darrers anys s'han multiplicat les denúncies per excessos acústics, moltes vinculades a l'hostaleria. L'any 2023 es van imposar 9.099 sancions, gairebé el doble de les xifres de l'any previ a la irrupció del coronavirus. En el mateix període, ha crescut un 32% l'ocupació de l'espai públic per part dels restauradors. Davant de tot plegat, també es planteja endurir les sancions als que incompleixen la normativa de terrasses i se salten les restriccions de taules i cadires.
Per contra, el Gremi de Restauració de Barcelona a la seva petició ciutadana rema exactament en la direcció contrària al plantejament de la FAVB. Demana esborrar l'actual limitació horària pel que fa a les terrasses, ampliar l'estona que poden estar desplegades i reduir l'import de les sancions pels incompliments dels empresaris. Així, el sector de l'hostaleria assegura que la prioritat és que no es retoqui l'actual normativa i avisen que si es reobre aquest debat, pressionaran perquè el resultat els sigui beneficiós i vagi més enllà de les condicions establertes al darrer pacte municipal. Fa referència a l'any 2018, moment en què es va acordar unes condicions per al sector que van comptar amb el vistiplau de comuns, PSC, PDECat, ERC, Cs i PP. Només la CUP hi va votar en contra. Ara, el tauler polític prepara una actualització dels arguments davant unes posicions ciutadanes perfectament clarificades.