El Carnaval tràgic a les carreteres catalanes -amb nou morts en cinc accidents diferents- pot marcar un abans i un després pel que fa a la prevenció d'accidents. El Servei Català de Trànsit ha posat el punt de mira per primer cop en la franja jove, si bé les causes dels sinistres són les mateixes que sempre: alcohol i velocitat. Davant la "màxima preocupació" creada pels sinistres, Trànsit treballa en el desplegament d'una "nova estratègia" a l'espera del canvi en la taxa d'alcohol permesa.
Tal com apuntava Ramon Lamiel, director de l'ens, la preocupació més gran havia estat tradicionalment en la franja a partir dels 55 anys. Malgrat ser el col·lectiu més experimentat, la seva veterania també es tradueix en una probabilitat més alta de patir problemes de salut vinculats a l'edat avançada, com poden ser dificultats en la visió, de control de les distàncies o de distraccions. Ara bé, arran de la nit "molt tràgica" viscuda per Carnaval, és obligatori canviar el focus, també amb l'historial registrat en l'inici del 2025.
En aquests primers dos mesos d'any, la meitat dels morts a les carreteres catalanes són menors de 35 anys, molts d'ells es trobaven a la vintena d'edat i, per conseqüència, tot just feia menys d'una dècada que tenien el carnet de conduir. Entre els perfils de les víctimes també hi ha un increment significatiu de les dones, mentre que els sinistres es concentren principalment a les demarcacions de Barcelona i de Tarragona.
Malgrat això, els motius dels accidents són els habituals: l'alcohol, la velocitat i les distraccions. "La mobilitat de Carnestoltes ens preocupava, i així ho demostren els més de 90 controls d'alcoholèmia i drogues de Mossos d'Esquadra a les carreteres, però no esperàvem aquesta greu sinistralitat", manifestava el director del Servei Català de Trànsit. En paral·lel, sembla que hi ha un "canvi en la mobilitat": en ple febrer es trobava en nivells d'abril, una realitat que sorpren a l'ens, però que assumeixen que hauran de treballar-hi a partir d'ara.
Més mesures a l'espera del canvi de taxa d'alcohol
Sobre el primer, però, el Servei Català de Trànsit es mostra especialment preocupat perquè un estudi que es presentarà ben aviat mostrarà com ha augmentat el consum habitual d'alcohol a la carretera. Això, a l'espera de la rebaixa en la taxa d'alcohol permesa, que hauria d'incloure's al reglament de circulació, a molt estirar, aquesta primera meitat d'any. Implicarà rebaixar a 0,2 grams d'alcohol per litre de sang i 0,1 en aire expirat la taxa màxima permesa per a tots els conductors.
Com es tradueix en la realitat? Doncs una sola copa de vi o de cervesa ja serà molt probable que doni positiu, tant en homes com amb dones, amb el condicionant de les característiques físiques de cada persona. Així doncs, es preveu un augment dels positius i de les sancions que, si es compleixen les intencions de les autoritats, hauria de traduir-se en el llarg termini en un consum zero dels conductors.
Mentre aquest canvi no arriba, Trànsit també preveu una "nova estratègia" contra la sinistralitat, amb un enduriment de les mesures existents. Així doncs, Lamiel apuntava que els quatre radars mòbils es desplaçaran a les vies amb més problemes de velocitat i sinistralitat, mentre que aquest any se n'incorporaran sis més. El director de Trànsit també s'ha referit als vols en helicòpter per sancionar conductes inapropiades i frenar els accidents.
Al seu torn, el president de la Generalitat, Salvador Illa, també ha assegurat que si cal prendre mesures, ho faran. "Que ningú en tingui cap dubte", ha garantit. En aquesta línia, no ha descartat que hi hagi noves campanyes de sensibilització, especialment sobre el consum d'alcohol i la conducció.