El grup municipal de Junts de Barcelona ha aconseguit sortir-se'n amb la seva aposta de model turístic. I ha estat gràcies a un pacte amb el PSC. En comissió de l'Ajuntament de Barcelona, el govern socialista ha acabat facilitant -amb una abstenció, que inicialment s'havia comunicat oficialment com un vot a favor, de manera errònia- que tiri endavant una proposició de Xavier Trias que pot reverberar en el futur de l'habitatge a la ciutat. En aquest cas, el moviment és doble. D'una banda, la mesura aprovada planteja que s'acabi amb el veto al lloguer turístic d'habitacions a la capital catalana i que es permeti acollir visitants a les cases dels barcelonins. D'altra banda, es preveu l'aparició de nous hotels a zones com Ciutat Vella o l'Eixample, el centre turístic de la ciutat on fins ara es prohibia l'aparició de nous allotjaments fins i tot quan se n'hi tancava un.
La proposta ha comptat amb els vots de a favor de PP i Vox, mentre que comuns i ERC s'hi han oposat. La clau, però, ha estat l'abstenció socialista, que ha estat pactada i ha permès la llum verda.
El plantejament de Trias només ha tingut un petit matís per part del govern de Collboni, que és el calendari. Els postconvergents reclamaven que es modifiqués el Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics (PEUAT) en els pròxims tres mesos per permetre de manera immediata el lloguer d'habitacions a les llars dels barcelonins. I l'equip de govern ha demanat esborrar la referència temporal del text final. Arribats a aquest consens, per tenir menys presses, els dos grups s'han posat d'acord i s'ha acabat aprovant la iniciativa. Això, doncs, porta l'Ajuntament de Barcelona a posar sobre la taula activar en algun moment un canvi perquè es facin "lloguers que no superin els 31 dies d'estada" i que impliquin "un màxim de quatre places per habitatge".
Els socialistes s'hi han abstingut fent equilibris. La primera tinent d'alcaldia, Laia Bonet, ha intentat rebaixar l'impacte de la decisió apuntant que "la prioritat d'aquest govern és que els habitatges siguin per viure-hi". També ha plantejat que en el futur, una vegada es desplegui el nou decret llei del Govern català, també avaluaran el PEUAT i algunes restriccions fins i tot podrien "endurir-se". Sigui com sigui, la votació d'aquest dimarts només és un pas inicial i deixa en mans del govern barceloní la decisió de quan i com moure fitxa.
Hotels si són "projectes singulars"
Alhora, el mateix text ha obert una altra finestra de canvi a Barcelona. Després d'anys en què s'havia establert una restricció al creixement dels allotjaments turístics en les zones amb més saturació del sector, ara el consistori s'ha avingut a fer-hi excepcions. En la seva exposició, el regidor Damià Calvet (Junts) ha reclamat "autoritzar projectes singulars d'hotels" que "aportin qualitat". Ha citat altres ciutats com Lisboa o Dublín que també tenen regulacions contra l'ampliació d'allotjaments turístics, però que compten amb escletxes per casos especials. "Autoritzar projectes singulars és una proposta avalada", ha insistit Calvet en referència a altres casos europeus.
En el contingut de la proposició aprovat es planteja modificar el PEUAT perquè es permeti "millorar l'oferta d'allotjaments turístics de la ciutat amb projectes singulars que comportin l'augment de l'oferta turística de qualitat, que pugui aportar valor afegit a la ciutat de Barcelona sense contribuir a la seva massificació". I es fa constar que aquesta possibilitat s'inclogui a les zones 1 i 2 del planejament urbanístic, és a dir, les més protegides. En aquest cas, Bonet ha evitat fer referència explícita a aquesta idea.
El PSC, indecís amb els pisos turístics i el lloguer de temporada
En la mateixa comissió, pocs minuts després del debat sobre la mesura de Junts, els comuns han obert un altre front amb que seguia parlant de turisme, però des de la perspectiva inversa. En concret, han presentat una proposició que demanava utilitzar el nou decret català per acabar amb la llicència de 8.000 pisos turístics de la ciutat: els que estan ubicats a edificis on també hi ha veïns. A parer de BComú, no s'hauria de permetre la coexistència dels pisos destinats a visitants i els d'usos residencials en una sola finca. A més, demanaven a l'executiu de Collboni que desplegués mesures per limitar el lloguer de temporada a la ciutat, sobretot per evitar que els pisos turístics que es puguin tancar acabin derivant la seva activitat en aquest altre model que manté els habitatges lluny de l'ús residencial permanent. En campanya electoral, els comuns van presentar un primer esborrany de regulació d'aquests contractes temporals.
La proposta, però, només ha comptat amb el suport d'ERC. La resta de forces han votat en contra, a excepció dels socialistes, que han decidit abstenir-se després de criticar la poca claredat del plantejament. "Li està dient a les més de 700.000 persones que viuen de lloguer a la ciutat que no volen regular els lloguers de temporada? O que no volen extingir milers de pisos turístics que suposen una pèrdua de lloguers habituals i un munt de molèsties per als veïns i veïns que els tenen a les seves escales?", ha etzibat la regidora Lucía Martín (BComú) en una interpel·lació a la tinent d'alcaldia Laia Bonet.
Al seu torn, la representant del govern municipal ha insistit a estirar el calendari i estudiar com s'adapten al decret llei català. A més, ha coincidit amb Junts a mostrar preocupació per les garanties de la nova norma autonòmica. De fet, socialistes i juntaires han portat el text al Consell de Garanties Estatutàries del Parlament per aclarir si tot és correcte o si hi existeixen riscos. Fins que no quedin clars aquests punts, el govern municipal no té previst moure's. "Crec que hem de començar a treballar d'una altra manera: amb seguretat jurídica, sabent que posem els peus sobre terra ferma i avaluant els costos que tenen les propostes", ha apuntat Bonet com a màxima responsable d'Urbanisme.
Tot seguit, el to pujaria entre els de Trias i els de Colau. Des de Barcelona en Comú -formació que va investir Collboni- carregarien contra el nou pas del govern socialista. "El que estem veient avui és que amb els seus vots permet que s'aprovi una proposició de Junts que només busca beneficiar el lobby hoteler omplint la ciutat d'habitacions turístiques i més hotels, i en canvi tomba la nostra proposició que vol reduir el nombre de pisos turístics a la ciutat i tancar la porta a l'especulació dels lloguers temporada", ha dit Martín. En aquest últim terreny, precisament, Damià Calvet ha aprofitat el seu darrer torn de paraula per dir que "el tema del lloguer de temporada deu ser un trauma que tenen" els comuns. I ha recordat que la llei de l'habitatge estatal, aprovada fa mig any per l'executiu de PSOE i Unides Podem, deixava fora de cap regulació aquest tipus de lloguer. Martín hi respondria assegurant que Junts "treballa directament" pel sector turístic i immobiliari.