Un equip del Centre Nacional de Microbiologia (CNM) de l'Institut de Salut Carles III ha documentat les cinc primeres deteccions a l'Estat, una a Catalunya, d'un enterovirus rar del genotip C105 (EV-C105). Aquest tipus està associat a malalties respiratòries i pot relacionar-se també amb malaltia neurològica, segons s'ha confirmat en la investigació.
L'estudi ha permès detectar cinc casos atesos en nens de diverses zones de l'Estat entre 2019 i 2024; un a Catalunya i la resta a Alacant, Múrcia i Navarra. Els resultats de la investigació coincideixen amb un augment en les deteccions d'EV-C105 en altres països europeus, com el Regne Unit, Itàlia, Eslovènia, Països Baixos i Bèlgica, que també han registrat un repunt des del 2023. Tot i aquest increment, les dades clíniques i genòmiques sobre el virus són molt limitades en la literatura científica.
Els enterovirus són un grup de virus que poden causar una àmplia varietat de malalties, des d'infeccions respiratòries lleus fins a afeccions neurològiques greus. En aquest estudi, s'ha trobat que els EV-C105 estan presents no només en casos respiratoris sinó també en dos casos neurològics i ha provocat dues hospitalitzacions per meningitis i paràlisi flàccida aguda.
Les autores de la investigació destaquen que les seves troballes reforcen el potencial d'aquest virus per provocar malalties neurològiques greus i recorden que, fins a la publicació d'aquest treball, només s'havien documentat dos casos a escala mundial en els quals l'EV-C105 s'havia associat amb afeccions neurològiques. A més, anàlisis filogenètiques de les soques d'EV-C105 detectades a Espanya van revelar que quatre d'aquestes pertanyen a un nou llinatge emergent, denominat C1.
Les investigadores han vist que aquest es diferencia per quatre mutacions en regions clau del virus, que podrien estar relacionades amb la seva capacitat per eludir el sistema immunitari o per transmetre's més ràpidament. En aquest context, l'estudi destaca la necessitat d'enfortir la vigilància genòmica per ampliar les bases de dades de seqüències de l'EFV-C105, per tal de millorar la comprensió de la seva evolució i propagació i facilitar la seva vigilància. I és que un dels punts claus pel que fa a aquest enterovirus és la dificultat per detectar-lo.