El cap de Wagner reapareix després de la rebel·lió: «No volíem derrocar Putin, només manifestar-nos»

El president rus incompleix la promesa de castigar els mercenaris, els garanteix seguretat i els ofereix dues opcions: o s'uneixen a l'exèrcit o marxen a Bielorússia

Publicat el 26 de juny de 2023 a les 21:58
El fundador i líder del grup de mercenaris de Wagner, Yevgeny Prigozhin, ha trencat el seu silenci després de la rebel·lió de dissabte contra el president rus, Vladímir Putin. De fet, en un àudio d'11 minuts que ha difós ell mateix en el seu canal de Telegram ha explicat que en cap cas l'objectiu de la seva revolta era enderrocar el mandatari. El que perseguien els seus homes, ha apuntat, era "protestar i fer justícia amb els responsables de l'ocorregut a la guerra d'Ucraïna" i, sobretot, reivindicar el suport a les seves tropes i evitar la seva desaparició.

[noticiadiari]2/258901[/noticiadiari]

"Se suposava que Wagner havia de desaparèixer el 30 de juny", ha començat a relatar Prigozhin. L'objectiu del Kremlin és que el grup s'incorpori a les files de l'exèrcit, cosa amb la qual la majoria d'homes que en formen part no està d'acord, segons el seu líder. "I tot i que no vam cometre cap agressió, ens van atacar amb míssils i després ens van repassar amb els helicòpters. Van morir uns 30 combatents de Wagner", ha afegit Prigozhin tot explicant el motiu pel qual van decidir rebel·lar-se contra Moscou. 

Prigozhin també ha subratllat que no va morir cap dels seus soldats durant la marxa, però sí que ha reconegut la mort de diversos membres de l'aviació russa. “Lamentem haver-nos vist obligats a atacar els aparells aeris, però és que ens llançaven bombes”, s'ha justificat. Finalment, el líder dels mercenaris ha argumentat que van decidir fer marxa enrere en la seva pressió al Kremlin per evitar "un vessament de sang de la ciutadania russa".
 

Putin reacciona i fa escollir Wagner

Putin no ha trigat, aquest cop, a sortir a escena. Ho ha fet en un missatge a la nació aquesta nit en el qual ha donat un ultimàtum als mercenaris: o bé s'integren al Ministeri de Defensa Rus o bé marxen a Bielorússia amb Prigozhin. Els ha assegurat, però, la seva integritat física, incomplint així la promesa que va fer de castigar-los dissabte. "Avui tenen l'oportunitat de continuar servint Rússia amb un contracte amb Defensa o tornar amb les seves famílies i amics. El que vulgui pot anar a Bielorússia. La promesa que vaig fer es complirà”, ha assegurat el mandatari.

"La gran majoria dels combatents i comandants del grup Wagner també són patriotes russos, dedicats al seu poble i Estat. Ho van demostrar amb el seu coratge en el camp de batalla, alliberant Donbass i Novorossisk", ha afegit Putin. A més a més, el president rus els ha agraït que prenguessin "l'única decisió correcta: no van secundar un vessament de sang fratricida, es van aturar a l'última línia".

La intervenció del president rus ha estat un constant aplaudiment a la seva gestió de la rebel·lió. "Des del mateix començament dels fets, per instruccions directes meves, es van prendre mesures per evitar un gran vessament de sang", ha manifestat Putin, confiat, almenys públicament, que "s'hauria sufocat una rebel·lió armada". El seu discurs ha estat enfocat, també, a subratllar la propaganda del Kremlin: "Tota la societat està unida".

Les declaracions del mandatari arriben després que aquest dilluns el ministre d'Exteriors, Serguei Lavrov, hagi admès en una entrevista al mitjà de comunicació nacional RT que investiguen la implicació d'agències d'intel·ligència estrangera, sobretot occidental, en la rebel·lió de Wagner. Alhora, també ha assegurat que el grup continuarà operant a República Centreafricana i a Mali després de la revolta.