Wagner, els mercenaris que han clavat una «punyalada a l'esquena» de Putin

El grup paramilitar ha estat clau en la guerra a Ucraïna servint a l'exèrcit rus, però la crisi oberta amb el Kremlin pot fer entrar el conflicte en un nou escenari

El logo de Wagner a la seu del grup de mercenaris a Sant Petersburg
El logo de Wagner a la seu del grup de mercenaris a Sant Petersburg | Europa Press
24 de juny del 2023
Actualitzat el 15 de gener del 2024 a les 18:21h
La guerra que des de fa més d'un any i mig es desenvolupa a l'est d'Europa pot haver fet un gir importantíssim aquest dissabte. La "rebel·lió" declarada pel grup Wagner al Kremlin, que per ara no ha fructificat, trasllada el conflicte des de l'est d'Ucraïna fins a dins de Rússia, un fet que generaria una crisi absoluta dins el país sempre controlat amb la mà dura de Vladímir Putin. Però qui són aquests mercenaris que han clavat "una punyalada a l'esquena" del president de Rússia?

Aquesta organització, definida com a empresa militar privada, fa els primers passos el 2013 de la mà de Dmitri Utkin, un veterà de l'exèrcit rus. Un any després, i dirigits per aquest mateix militar, els integrants de l'organització van començar a operar a la regió ucraïnesa de Lugansk, avui un dels punts claus de la guerra. El grup paramilitar ha estat vinculat habitualment a l'extrema dreta i al neonazisme. Els defensors d'aquest plantejament asseguren que el nom de Wagner va ser escollit per Utkin com a admirador del Tercer Reich, ja que Richard Wagner era el compositor preferit d'Adolf Hitler.

En tot aquest entramat és clau per unir Utkin i Putin el protagonista del dia: Ievgueni Prigojin. És qui ha declarat obertament que el grup que dirigeix aniria a "eliminar el mal" del Ministeri de Defensa i de l'Interior russos després de denunciar un atac de l'exèrcit rus als camps d'entrenament de Wagner. Abans d'adquirir aquesta faceta de càrrec militar, però, era conegut com el "xef de Putin", una de les persones afins al seu cercle i popular per gestionar els serveis de càtering dels sopars de gala del president rus amb líders internacionals.

A Rússia està prohibida l'existència de qualsevol grup paramilitar, de mercenaris o d'empreses militars privades, però Putin va trobar en Wagner un bon aliat per a la guerra a Ucraïna. El que primer era un petit grup amb poc més d'un miler d'integrants, ara s'ha convertit en un gegant que pot arribar fins als 50.000 soldats. Tot això és pràcticament impossible sense els diners d'un gran estat al darrere i, evidentment, tots els ulls apunten al Kremlin.

Per Putin, segons la mirada d'experts i analistes, Wagner serveix com a esquadró militar independent per actuar en aquells conflictes en què Rússia no vol prendre part de manera clara. Per això, algunes de les seves actuacions s'han produït en països com Síria, el Sudan, Líbia, Mali, Moçambic, la República Centreafricana o Veneçuela. De fet, el president rus ni el Kremlin mai han afirmat que Wagner treballi per ells.

La presència a Ucraïna no és nova: abans van participar en la presa de la península de Crimea -pràcticament pacífica i sense gairebé resistència ucraïnesa- i van mantenir-se també en la zona del Donbass amb l'esclat del conflicte el 2014, aconseguint dominar-la juntament amb les tropes russes. Però amb l'inici de la guerra total a Ucraïna s'han erigit en la facció més violenta de l'exèrcit rus, sent responsable d'execucions massives i de saquejos a cada ciutat que conquerien. Ara, sembla que han declarat la "rebel·lió" a Putin, sobre el qual sobrevola l'amenaça d'una guerra civil que podria tenir conseqüències nefastes per l'imperi inexpugnable que ha intentat construir.