Què és el cloretilè, la nova droga que ha fet saltar les alarmes a la Fira d'Abril de Sevilla

La policia ha detectat molts adolescents emprant aquest esprai, barrejat amb alcohol i altres substàncies, per col·locar-se

Un pot d'esprai
Un pot d'esprai | Europa Press
Redacció
24 d'abril del 2024
Actualitzat a les 16:04h

Aquests dies, la premsa que ha cobert la Fira d'Abril de Sevilla ha alertat de la identificació de nombrosos adolescents que estaven emprant el cloretilè (o clorur d'etil) com una substància més d'abús, per col·locar-se, i barrejant-lo amb altres drogues com l'alcohol. Es tracta d'un producte summament perillós per a la salut i, per això, el president de la Societat Espanyola d'Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del dolor (SEDAR), el doctor Javier García, ha explicat en una entrevista a Europa Press què és i quins són els seus efectes i perills.

García recorda que el cloretilè és un gas hidrocarbur halogenat anestèsic general que originàriament, fa més de 70 anys, s'utilitzava per fer anestèsies generals, però que es va deixar d'emprar perquè presentava una taxa de mortalitat superior a la d'altres gasos amb els mateixos efectes. "Es va descartar perquè era molt tòxic i van sortir altres gasos anestèsics generals molts més segurs i amb menys efectes secundaris", detalla el doctor, que explica que fa uns anys es fa servir d'una altra manera, amb un ús exclusivament tòpic i per a indicacions que no tenen "res a veure".

Actualment, destaca García, el clorur d'etil no està indicat per ser ingerit ni inhalat, sinó que és una substància que s'hauria d'aplicar només a la pell i per generar un efecte fred. En contactar amb la pell genera fred, el que s'anomena crioanalgèsia, perquè deixes de sentir la pell i s'ha utilitzat per punxar el malalt i que no ho noti, fer una petita incisió o netejar una ferida, alhora que per fer analgèsia després d'una lesió. "Avui no hi ha cap autorització per fer l'ús com a droga d'abús. Ningú l'hauria d'ingerir, ni inhalar", alerta.

Amb això, el doctor García avisa que fer-ho pot comportar la mort perquè no se sap quina quantitat es consumeix de la substància. També és perillós si es consumeix amb altres drogues, com l'alcohol o altres psicòtrops. "La potenciació i multiplicació dels seus efectes en aquest cas són impredictibles", diu. Els riscos van des de la mort fins a efectes d'alteració del nivell de la consciència. És a dir, somnolència, eufòria i tot allò que psicològicament una persona pugui experimentar. "Hi ha efectes neurològics molt diversos depenent de la persona”, remarca.

Però també sosté que el cloretil és una substància tòxica que pot generar un dany estructural al cervell, depenent de les dosis i de les vegades que s'hagi emprat. "Fins i tot trastorns psiquiàtrics o psicològics", manté el president de la SEDAR. Així, recorda que es tracta d'una substància que també es pot fer servir per a la submissió sexual entre els joves, ja que genera alteracions cognitives. A banda, pot generar hipòxia al cervell, que no li arribi oxigen, tenint com a conseqüència el coma respiratori o, fins i tot, un dany hipòxic permanent. També trastorns cardíacs o alteracions neurològiques com atàxies, tremolors i, fins i tot, danys hepàtics.