El feminisme torna a clamar a Barcelona pel 8-M: «Les cures sostenen la vida»

Unes 25.000 persones es manifesten per demanar que s'acabi la precarització de les cures i tenyeixen la capital catalana de lila tot i la pluja

La capçalera de la manifestació del 8-M a Barcelona, que tot i la pluja ha aplegat milers de persones
La capçalera de la manifestació del 8-M a Barcelona, que tot i la pluja ha aplegat milers de persones | Hugo Fernández
Redacció
08 de març de 2025, 18:43
Actualitzat: 22:40h

Nou clam feminista als carrers de Barcelona. Milers de persones –25.000, segons la Guàrdia Urbana– s'han manifestat a Barcelona aquest dissabte sota el lema 'Les cures sostenen la vida'. La protesta, convocada per l'Assemblea 8M, ha arrencat a les 18.00 hores des de la plaça de la Universitat. Al llarg del recorregut, les participants han cridat consignes feministes i han denunciat la precarització de les cures. L'organització ha dissenyat una protesta dividida en nou blocs que han inclòs grups de dones, lesbianes i trans vinculades a les cures, migrades, de comunitats en conflicte i d'organitzacions feministes, entre d’altres.

Capçalera de la manifestació del 8-M 2025
La marxa del 8-M ha combinat els càntics de protesta amb elements com una batucada
La protesta del 8-M d'enguany ha volgut posar el debat de les cures al centre
El feminisme ha tornat a tenyir de lila Barcelona
Un dels cartells de la manifestació del 8-M
Enguany el feminisme s'ha dividit en dues marxes per la posició oposada sobre el col·lectiu trans
Un dels cartells de la manifestació del 8-M reivindica protestar en català, que sovint queda relegat
Les cures han estat el lema de la protesta del 8-M 2025
Multitudinària manifestació a Vic pel 8-M.
La manifestació del 8-M ha arribat fins a la comissaria de proximitat. dia dona dones manresa. pere fontanals

La marxa ha recorregut la Gran Via, el passeig de Gràcia i la ronda de Sant Pere fins a arribar a l'Arc de Triomf, on han tingut lloc els parlaments finals. Entre els participants hi havia cartells on es podien llegir missatges com ara 'Cures explotades, mares revoltades', 'Igualtat', 'L'estigma mata', 'El feminisme és la idea radical que les dones som persones' o 'El meu cos no demana la teva opinió', que s'han barrejat amb càntics com 'Visca la lluita feminista', 'Treball de la llar, explotació laboral' o bé 'Tinc cura de casa meva i estic molt mal pagada'.

També s’han sentit missatges reclamant la pau a Gaza i en suport de les dones de laFranja i les del Líban. Tot plegat acompanyat, d'una banda, sonora especialment escollida per l’ocasió amb temes com Mamá de Rigoberta Bandini.

Posar fi a la precarietat i la invisibilització de les cures

En arribar a Arc de Triomf s’ha llegit un manifest que ha assegurat que les cures “sostenen la vida” i ha criticat que el sistema capitalista “les invisibilitzi i les infravalori”. El text ha denunciat la situació de precarietat en què es troben les treballadores que desenvolupen aquestes feines i també ha lamentat que s’externalitzin serveis essencials.

“Cuidar no és sinònim de càrrega i explotació”, ha assenyalat el manifest que ha exigit a les administracions que reflexionin sobre l’actual sistema de cures perquè han de ser un “dret col·lectiu” per a poder avançar cap a una societat més justa i equitativa. El text també ha recordat la situació internacional “convulsa” i de “caos” i les polítiques racistes, colonials, homòfobes i violadores de drets humans que estan avançant cada cop amb més força.Així mateix, ha carregat contra el sistema capitalista i patriarcal en què una minoria de la població viu “sense límits” i es beneficia de la resta de la humanitat i de la natura.

Enguany hi ha hagut dues concentracions, en comptes d'una sola agrupada, a causa de la posició oposada del Moviment Feminista en qüestions com els drets de les persones trans. La seva marxa ha començat a plaça Catalunya també a les 18:00 i ha agrupat unes 250 persones. També hi ha marxes convocades a Girona, Lleida i Tarragona, Manresa o Vic,  així com a les principals capitals europees.