La indignació pel preu dels lloguers surt al carrer

Més de 4.000 entitats organitzen una manifestació "massiva" aquest dissabte a Barcelona amb la rebaixa del cost de l'habitatge, i la fi dels arrendaments turístics i de temporada en el punt de mira

Una pintada en un pis de lloguer temporal al barri de Gràcia de Barcelona
Una pintada en un pis de lloguer temporal al barri de Gràcia de Barcelona | Hugo Fernández Alcaraz
23 de novembre de 2024, 08:05
Actualitzat: 14:50h

El moviment per al dret a l'habitatge es troba aquest dissabte a Barcelona en una manifestació que es busca que sigui històrica davant una situació cada cop més insostenible i que ja traspassa tots els límits. Més de 4.000 organitzacions i entitats d'arreu del país han convocat una concentració sota el lema "S'ha acabat. Abaixem els lloguers", amb l'objectiu primordial que els lloguers es regulin sense condicionants ni buits legals que puguin aprofitar els propietaris.

Les peticions dels convocants, entre els quals hi ha el Sindicat de Llogateres, són molt clares. En primer lloc, exigeixen que els lloguers s'abaixin un 50%. Cal recordar que els preus actuals s'han duplicat en l'última dècada. Una altra de les claus és que els contractes siguin indefinits amb l'objectiu de "posar fi al xantatge" i a la "inseguretat" que es crea al final de cada contracte.

Més enllà d'aquests objectius immediats, els convocants demanen que s'iniciï un procés de recuperació dels habitatges per a l'ús residencial. Això afectaria els habitatges buits, però també els de temporada i als turístics, dos dels aspectes més polèmics en els intents de regulació dels últims mesos. A banda, també es proposa la prohibició de la compra especulativa, o dit d'altra manera, d'habitatges que no siguin per viure-hi.

La mobilització d'aquest dissabte compta amb el suport de més de 4.000 entitats i 60 comitès. Hi ha sindicats laborals com CCOO, UGT i la CGT, els sindicats de la Taula Sindical, o organitzacions com Òmnium, l’ANC o el CNJC, feministes com Ca la Dona, ecologistes com l'Assemblea Catalana per la Transició Ecosocial, Ecologistes en Acció o Greenpeace, i col·lectius com Las Kellys o el Sindicat de Manters. També federacions com la Taula del Tercer Sector i la CONFAVC.

Així serà la manifestació

Si bé la manifestació serà a Barcelona, es preveu que diferents columnes surtin des d'una cinquantena de pobles i ciutats. Arribaran a la capital catalana a través de sis grans columnes ferroviàries de les línies R1, R2, R2 Sud, R3 i R4 en les dues direccions. A banda, hi ha autobusos organitzats que partiran des de municipis com Reus, Tarragona i Lleida.

Un cop tothom sigui a la capital catalana, la marxa començarà a les 17 hores a la plaça Universitat. El recorregut travessarà la Gran Via, Calàbria i Consell de Cent fins a l'arribada a la plaça dels Països Catalans, on es faran els parlaments. Abans també es farà una aturada a la Casa Orsola, considerada "un símbol de resistència contra l'especulació immobiliària".

El pas previ a una vaga de lloguers?

El Sindicat de Llogateres espera la manifestació “més massiva” que s’ha fet mai pel dret a l’habitatge del segle XXI. "La gent n'està farta", creu el portaveu del sindicat, Enric Aragonès. Les intencions són clares: si la mobilització és històrica i la regulació s'enroca es començarà a crear el caldo de cultiu per a una vaga de lloguers.

“Estem ja treballant per impulsar la vaga de lloguers i incorporar en el repertori d’estratègies el fet de deixar de pagar”, adverteixen des del Sindicat de Llogateres. El dubte encara és com es concreta, sobretot per si afectaria unes propietats concretes, uns blocs de pisos, una immobiliària o un propietari concret o es podria aplicar de manera generalitzada. En tot cas, el sindicat considera que un acte de desobediència "no pot ser un gest individual".

Arxivat a