Milers de persones han sortit al carrer aquest dissabte a la tarda per protestar contra el "turisme massiu" a Barcelona. Sota el lema ‘Prou, posem límits al turisme’, unes 2800 persones, segons la Guàrdia Urbana, han protestat, aquest dissabte a la tarda des de les Drassanes. Els convocants denuncien que l'arribada "massiva" de turistes "agreuja" les desigualtats socials, els problemes d'accés a l'habitatge o la crisi mediambiental, i reclamen mesures per reduir l'activitat turística a les portes d'un estiu que es preveu de rècords a la capital catalana i al conjunt de Catalunya. La manifestació ha de culminar a la plaça del Mar, al barri de la Barceloneta plaça del mar, a la Barceloneta.
Entre els convocants hi ha més de 140 entitats, com ara l'Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic, No a la Copa Amèrica, Zeroport i Resistim al Gòtic. En declaracions a la premsa a l'inici de la marxa, els organitzadors han explicat que la protesta "dóna resposta al malestar que hi ha a Barcelona" envers el turisme, un model propiciat per la indústria turística. "Una indústria que té enormes impactes negatius laboralment, socialment i ambientalment. Afecta la vida de les persones de Barcelona precaritzant-les i fent que no puguem viure a la nostra ciutat", ha denunciat Martí Cusó. Alhora, ha reclamat posar límits al turisme i reduir el seu pes en l'economia barcelonina. Al final de la marxa hi ha prevista la lectura d'un manifest que, precisament, reclamarà el decreixement turístic i llançarà propostes per aconseguir-lo i que plantejarà transitar des del model econòmic basat en el turisme cap a "economies més justes", ha avançat Cusó.
Collboni referma el compromís per limitar el turisme massiu
Coincidint amb la manifestació, l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha refermat el compromís de limitar la massificació turística a la ciutat. En una piulada, Collboni ha repassat les mesures impulsades pel consistori per limitar-ne les conseqüències. Des de la voluntat de suprimir els pisos turístics abans del 2029, a l'augment del recàrrec per visitar la ciutat a 4€ la nit o el pla de gestió dels espais de Gran Afluència, com la Sagrada Família i el Park Güell. El mandatari ha reconegut que el model turístic és una qüestió “complexa” i es posa com a objectiu construir un model turístic "equilibrat i sostenible que beneficïi tothom".
En aquest sentit, l'organització també ha recelat, precisament, de l'anunci de l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, de reduir el nombre de pisos turístics a la ciutat i li ha retret que vulgui, ha dit, obrir 5.000 noves places hoteleres a la capital catalana "i 15.000 a l'àrea metropolitana". "Es tracta d'afavorir el gremi hoteler, que sabem que té estreta relació amb el PSC", ha assegurat.
En un manifest fet públic fa unes setmanes, les entitats convocants instaven els diferents governs "a actuar i posar fi a la promoció turística amb diners públics", i també reclama aturar l'ampliació de les infraestructures -el port i l'aeroport- i macroesdeveniments com la Copa Amèrica. Alhora, exigien reduir l'oferta d'allotjament turístic, reduir progressivament els creuers fins a eliminar-los i millorar les condicions laborals del sector turístic. També demanaven acabar amb les subvencions i "l'exempció fiscal" al sector.
El manifest fet públic a principis del passat mes de juny portava la firma de diverses personalitats, entre les quals l'antropòloga Yayo Herrero, la comunicadora Natza Farré, l'exdiputat de la CUP David Fernàndez, l'activista Simona Levi, l'exfutbolista Oleguer Presas o l'empresari Sergi Ferrer-Salat. Del món cultural van signar el manifest Clara Peya, Maria Arnal, Anna Pacheco, Blanca Llum Vidal o Martí Sales. També ho van fer noms del món de la comunicació i el periodisme, entre ells Joel Díaz, Laura Grau, Laura Aznar, Natza Farré o Manel Vidal.
La manifestació convocada aquest dissabte vol seguir el camí de les marxes multitudinàries que s'han fet darrerament a les Canàries i les Balears. Precisament, aquest mateix dissabte centenars de persones hi s'han concentrat a la plaça del Vi de Girona per demanar accions contra el monocultiu turístic. Els convocants han assenyalat que la convocatòria "ha anat pràcticament sola" i que hi han sumat molta gent arran del "malestar transversal i profund" dels barcelonins cap al turisme.