
El director del Memorial Democràtic de la Generalitat, Jordi Palou-Loverdos, i la tinenta d'alcalde de Cultura de l'Ajuntament de Tarragona, Carme Crespo, han inaugurat aquest dijous a la tarda l'homenatge a les víctimes dels bombardeigs sobre la població civil de Tarragona. Sota el nom 'Catalunya Bombardejada. 75è aniversari dels bombardeigs sobre la població civil', l'exposició aglutina un total de catorze panells itinerants, cròniques periodístiques i material propi de la ciutat així com una bomba que no va arribar a explotar. Desenes de tarragonins i persones que van viure els bombardeigs sobre la ciutat han visitat l'exposició que es pot veure fins al 27 de gener a l'Antic Ajuntament de la ciutat. L'exposició és una mostra produïda pel Memorial Democràtic que recorda les més de 5.000 víctimes mortals i els milers de ferits a conseqüència dels bombardeigs durant la Guerra Civil espanyola, i destaca la resistència ciutadana davant l'atac "indiscriminat i sistemàtic a nombrosos municipis catalans allunyats en aquell moment del front de guerra".
Carme Crespo ha explicat que l'exposició honora i recorda aquelles persones que van patir el bombardeig d'una guerra que "no hauria d'haver existit mai". A més, la titular de Cultura del consistori ha assegurat que actes com el d'aquest dijous, centrats en la memòria històrica de l'Estat, han de servir per "fomentar la pau". "Sense el foment dels fets que va viure la ciutat i tot l'estat espanyol difícilment aconseguirem que la pau es mantingui al llarg dels anys", ha assegurat Crespo.
De la seva banda, Lluís Balart, director del Museu d'Història de Tarragona ha explicat que la mostra es va inaugurar a Barcelona i que després de la seva estada a la ciutat arribarà a Figueres. Balart ha detallat que entre el material que conforma l'exposició hi ha 14 panells que recorden els fets i diferents documents així com una bomba que va poder se recuperada al no arribar a explotar.
A banda de l'exposició inaugurada aquest dijous, el programa d'activitats inclou la conferència 'Tarragona sota les bombes', a càrrec de Jordi Piqué, cap de servei de l'Arxiu de Tarragona. Finalment, la Sala d'Actes de l'Arxiu acollirà també al mes de febrer la presentació d'un llibre.
Els actes commemoratius dels bombardeigs han estat organitzats per l'Ajuntament; el Museu d'Història; l'Arxiu; la Biblioteca Hemeroteca Municipal i el Memorial Democràtic de la Generalitat.
Els bombardeigs sobre Tarragona
L'abril de 1937, es produïren els primers bombardeigs sobre les ciutats de Tarragona i Reus. Aquestes accions es van repetir durant tota la guerra, intensificant-se a finals de 1938 i principis de 1939, quan es desenvolupà l'ofensiva sobre Catalunya. Els quinze dies previs a la seva caiguda, el 15 de gener de 1939, Tarragona va rebre 33 atacs. Des d'abril de 1937, hi va haver 144 bombardeigs amb un total de 230 víctimes mortals i 607 edificis afectats.