Una tanca privada en una plaça pública divideix el veïnat i desafia l'Ajuntament de Barcelona

Els veïns indignats amb la iniciativa porten el cas al Síndic de Greuges, mentre el consistori encara no té cap calendari de retirada i els propietaris asseguren que ja ningú pot desfer l'obra

La plaça Mercè Sala, envoltada d'una tanca, aquest octubre
La plaça Mercè Sala, envoltada d'una tanca, aquest octubre | Hugo Fernández
24 d'octubre de 2023, 19:15
Actualitzat: 19:25h
A mitjans d'abril va aparèixer, del no-res per a la majoria de veïns del Poblenou, una tanca. Era un projecte engegat per un grup de propietaris de pisos i oficines. I va encerclar tot l'entorn de la plaça Mercè Sala, a Barcelona. L'arribada de la barrera arquitectònica es va justificar per "problemes de convivència" i "incivisme". Aixó deien els impulsors, habitants dels blocs relativament nous que donen directament a la plaça pública. Els tràmits per fer-ho possible van ser beneïts administrativament per l'Ajuntament. Quan van emergir les barres de ferro al carrer, però, el veïnat del barri va escandalitzar-se per la "privatització" d'un racó comunitari.

Llavors, el govern municipal va sortir a rebutjar la presència de la tanca, sense que s'aclarís quin error explicava aquella discordança. Es va dir als veïns indignats que es retiraria immediatament l'obra. Ara, mig any després, res ha canviat. Si de cas, s'ha enrevessat el cas. Diverses fonts consultades per Nació retraten l'inici d'un segon assalt per la gestió de l'espai públic al Poblenou amb propietaris, veïns i govern municipal implicats.

Amb el pas dels mesos, la posició que més s'ha esclarit és la dels impulsors de la tanca. Asseguren, després d'haver rebut assessorament tècnic informal, que el govern municipal ja no pot retirar l'estructura. Això desafiaria els plans anunciats per l'Ajuntament de Barcelona. "Ja no poden tocar la tanca perquè és privada. S'ha fet tot perfecte, seguint els procediments que tocaven. I ara se'ns diu que si ens la volguessin treure, haurien d'anar a una instància judicial que ens donaria la raó", retrata el president de la mancomunitat que va engegar el procés d'envoltar la plaça Mercè Sala amb un projecte de barres metàl·liques.

Mentrestant, la decepció impregna els veïns mobilitzats contra la barrera arquitectònica. Recorden que -en declaracions a aquest diari- la llavors tinenta d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, va assegurar que l'objectiu era "que d'aquí a dos mesos estigui fora com a màxim". La frase era de finals d'abril. Ara que el període promès s'ha triplicat i no hi ha hagut cap moviment, els veïns tenen la mosca darrere l'orella. Fa mesos que van iniciar el moviment "Avall la tanca" i han arribat a portar el cas a la Sindicatura de Greuges de Barcelona
 

La plaça Mercè Sala, des de dins | Foto: Hugo Fernández


Mentre esperen resposta del síndic, els poblenovins amoïnats pel tancament d'un espai que abans era obert planegen demanar explicacions imminents al govern del districte, en mans del mateix regidor que el mandat passat, el socialista David Escudé. A l'abril, el representant municipal es va sumar a les presses expressades des d'Urbanisme -llavors en mans dels comuns- per desfer l'obra. "Ni el PSC ni jo com a regidor hem volgut la tanca a la plaça Mercè Sala sense estar acceptada per tots i totes vosaltres. Celebro que des d'Urbanisme s'hagi trobat la fórmula jurídica per eliminar aquesta tanca i espero que es pugui gestionar l'expedient amb la màxima celeritat possible", va sentenciar Escudé en una publicació a les xarxes socials.

L'Ajuntament, en "estudis" però sense calendari

Fonts oficials del govern Collboni, de moment, esquiven concretar els plans actuals. Ni parlen de retirar la tanca, ni apunten si hi ha hagut un canvi de posicionament. I en els grisos creixen les sospites veïnals. "L'Ajuntament ja ha iniciat els estudis per la configuració definitiva de la plaça", es limiten a expressar des del districte de Sant Martí. L'únic matís que afegeixen és que "es mantindran converses amb els veïns de la zona" per decidir "els següents passos a seguir". Tampoc no marquen cap previsió temporal. Ara, des de Barcelona en Comú -si bé van ser ells qui van prometre un període de dos mesos per veure desaparèixer la tanca, quan encara governaven- tenen previst pressionar l'executiu socialista perquè retiri les barres de ferro de més de dos metres.

Al seu torn, la mancomunitat dobla la proposta. No només donen per fet que l'obra es quedarà, sinó que reclamen que es recuperi el projecte inicial: tancar amb clau la plaça cada nit. "Això no pot quedar entre dues aigües. Volem que hi hagi una millora de la plaça, fer-ho avançar, però també que hi hagi un tancament nocturn", diu el president dels propietaris. Fins i tot planteja la idea que els treballadors de Parcs i Jardins que s'encarreguen de passar la clau cada dia a alguns recintes de la ciutat "deixin la plaça com a l'última parada de la nit, i l'obrin la primera al matí, per reduir l'estona de tancament".

Segons aquesta mateixos impulsors de la tanca, des que hi ha la nova protecció a l'entorn de la plaça "hi ha molts més nens el cap de setmana", mentre que abans "era només un espai de pas". Hi veuen en la tanca "un efecte visual de seguretat". Recorden que l'inici del projecte correspon a finals de 2020, argumenten que van arribar a haver-hi una desena de persones sense llar pernoctant amb tendes de campanya a la plaça i que també s'hi produïen "incidents" de manera regular. Concreten que darrerament han tingut una reunió amb un representant del districte en què van presentar un informe de 180 pàgines amb els greuges inventariats.


Pancartes i el fons de la pobresa

Des de la perspectiva oposada, més enllà dels impulsors de la tanca, nombrosos veïns de la zona -també coneguda com a barri de la Plata- fa temps que protesten. Hi col·loquen pancartes en senyal de contrarietat i fins i tot van arribar a construir una font de cartró que van col·locar a la plaça, com a record del punt en què abans hi havia la font original, retirada quan va arribar la tanca. "Però ens ho treuen tot a la mínima. No podem assegurar qui és, podem intuir-ho", esmenta Isabel Vázquez, que viu a pocs metres de la plaça Mercè Sala. Altres veïns van més enllà i comenten haver enxampat els propietaris retirant ells mateixos les pancartes i que, quan els ho van retreure, van arribar a confrontar-s'hi. Aquests fets, comprovats per aquest diari, haurien anat acompanyats d'amenaces i comentaris aporofòbics i racistes per part d'un dels impulsors de la tanca, denuncia el veí que relata l'episodi.

Aquests veïns indignats amb la nova superfície van aplegar 300 signatures -a més de tenir el suport de l'Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou- per reclamar la retirada de l'estructura. Insisteixen que aquesta era l'única plaça oberta de la zona, en un entorn dominat pel disseny urbanístic del 22@ i remarquen que les conseqüències de la pobresa no se soluciona tancant espais. Ara reclamen també esclarir "qui és el responsable vertader" que un grup de privats hagi pogut tancar un entorn públic, i assenyalen el fet que almenys sis dels pisos que donen a la plaça són apartaments turístics. Els propietaris, mentrestant, recorden que van arribar a gastar-se fins a 52.000 euros per fer el projecte possible i ajustat a normativa. Ara veuen inviable que algú els ho toqui. Entremig, l'Ajuntament de Barcelona busca posició sense cridar-la.
Arxivat a