NEWSLETTER

Una jornada electoral (més) carregada de dades

«Els avanços de participació ja representaran dades rellevants. Compararem si creix més o menys als municipis independentistes i això permetrà calibrar el grau de mobilització del seu electorat i anticipar el resultat»

Sopa de dades de l'11 de maig de 2024.
Sopa de dades de l'11 de maig de 2024.
11 de maig del 2024
Actualitzat a les 12:31h

🍜 Aquest dissabte de reflexió, ens preparem per un possible (i gratificant) empatx de dades durant la jornada electoral.

Una xifra per començar (font: CIS):

40%

d'indecisos declarats, a finals d'abril, de cara a les eleccions de demà.

Hola! Les últimes setmanes hem estat especialment atrafegats preparant tot el dispositiu electoral de demà i em fa molta il·lusió, per fi, poder presentar-ne l'apartat de dades.

Aquests comicis hem estat ambiciosos i, a Nació, hem treballat per multiplicar l'oferta per seguir tota la jornada de vot i recompte. I com que tot no ens cap en una sola peça, n'hem preparat fins a sis, per distribuir millor la informació i que cadascú pugui centrar-se en allò que més li interessi o anar combinant focus. Són les següents, que majoritàriament ja podeu consultar i guardar per a demà, quan s'aniran actualitzant a mesura que arribin els resultats:

1. La participació que prediu resultats

Les dades d'avançaments de participació, a les 13h i les 18h, no només serveixen per calibrar si l'abstenció puja o baixa, en termes globals. Ja fa diverses convocatòries electorals que comparem si l'evolució és diferencial als municipis que, en les anteriors eleccions, van votar més o menys a forces independentistes. Això ens permet calibrar el grau de mobilització de cada bloc i preveure com pot evolucionar l'escrutini, a la nit. Aquest cop, anem més enllà i compararem la participació en funció de deu variables més. Per fer-ne un tast, pots consultar quin tipus de barris es van abstenir més i menys, el 2021. El nivell de renda, per exemple, és molt determinant.

 

2. L'escrutini en temps real, per territoris

Un cop hi hagi dades de recompte, podràs seguir, en temps real, com evoluciona l'escrutini. A l'àmbit català, però també per demarcacions i a cadascun dels municipis. Amb una comparativa de l'evolució dels suports a cada candidatura i a cada territori, respecte del 2021, i un simulador de pactes per analitzar, en cada moment, quines majories són viables per liderar la Generalitat.

3. El combat per l'últim escó, en directe

A partir de cert percentatge escrutat, l'atenció se centrarà en els últims diputats en disputa. Per això, t'oferim una peça des d'on podràs seguir quants vots necessita cadascuna de les candidatures per aconseguir un altre escó, en cada moment i a cada demarcació. També hi trobaràs una projecció de quin seria el resultat final si l'escrutini, a cada municipi, fos del 100% —per evitar els biaixos a causa dels majors retards a les ciutats— i dades sobre quin sac de vots del 2021 ja s'ha computat per a cada formació. Fa tres anys, de fet, el recompte va quedar ajustat a algunes demarcacions.

 

4. Històric electoral: tots els resultats, del 1980 al 2024

Com ha evolucionat el suport a cada partit, des del 1980, al conjunt de Catalunya i a cadascuna de les comarques i municipis? Quina formació ha estat primera i segona força, en cadascuna de les eleccions al Parlament, a cada territori? Ja pots consultar aquestes dades i, la mateixa nit electoral, s'hi aniran afegint les del 2024, també en temps real, així com dos nous mapes municipals amb la variació del percentatge de vot a cada partit, respecte de fa tres anys.

 

5. A quin partit vota més cada perfil de català?

Les candidatures obtenen diferents nivells de vot, en funció de les característiques de cada municipi i barri. En aquesta peça, podràs comprovar en quins tipus de territori té més èxit cada partit, en funció de la renda, la mida, l'edat, la població nascuda al municipi, a Catalunya, la resta de l'Estat i l'estranger, o la proporció d'universitaris, aturats i llogaters. I també comparar-ho amb els resultats del 2021, els quals ja estan disponibles per ser consultats. El lloc de naixement, per exemple, hi influeix molt:

 

6. El resultat detallat, carrer a carrer

Sé que vols precisió i que les dades per comarques i municipis poden no ser suficient. Per això, la mateixa nit electoral i poc després que acabi l'escrutini, podràs consultar ja els resultats electorals amb el màxim detall, carrer a carrer (tècnicament, secció censal per secció censal). En un mapa interactiu on constataràs a qui voten els teus veïns. El trobaràs en aquesta peça, on ja hi ha un mapa amb el mateix format, però amb els resultats del 2021, per si vols ja passejar-te pel teu barri i veure'n el comportament electoral de llavors.

Com veieu, no crec que passeu fam de dades, aquest diumenge, i fins i tot us en podeu deixar unes quantes per repassar l'endemà, amb la ressaca electoral. Llavors, però, tingueu en compte que encara us n'oferirem més de noves!

Aquests dies, una enquesta ens ha fet plantejar si cal restringir més el dret a vot:

🗳️ El 42% dels catalans creu que cal qüestionar el dret a vot universal i el 29% ho rebutja

Els programes electorals, disseccionats

Analitzem els programes electorals del 12-M
Analitzem els programes electorals del 12-M - Núria Garrido

 

Els programes electorals són importants o prescindibles? L'electorat castigarà si un partit no fa ni l'esforç de detallar les seves propostes? Algú llegeix programes de més de 100 pàgines? Això últim, sí. Com a mínim, el politòleg Toni Rodon, que ha desgranat en diversos articles aquí recollits quines són les mesures plantejades per cada candidatura en 12 eixos rellevants per al país.

 

⚡️ La dada flaix: com han evolucionat les enquestes?

A causa d'una absurda prohibició, des de dilluns no es poden publicar enquestes electorals. Tot i això, n'hem recollit més d'una quarantena, les últimes setmanes, per calibrar amb quina tendència ha arribat cada partit a la setmana decisiva. Les pots recuperar totes aquí, també per constatar, un cop tinguem resultats definitius, fins a quin punt l'han encertat globalment i quina s'hi ha aproximat més.

📉 Les postres

La sopa d'aquesta setmana ha quedat molt electoral i no trencarem la tònica al final de l'àpat, però prometo que, per a la pròxima, farem dieta més variada...

🎙️ Els companys de política han preparat un nou episodi de l'Snooker, el pòdcast de política de Nació, amb un repàs àgil però aprofundit a les claus d'unes eleccions que poden marcar un punt d'inflexió.

👦🏻 Els joves passen del 12-M? S'han desentès de l'independentisme i han abraçat l'extrema dreta? Ho han volgut abordar Victor Rodrigo i Marc Orts, consultant experts i aportant dades, en aquest article

👋🏼 Un dels plaers d'aquesta campanya ha estat poder llegir la crònica de Joan Serra Carné d'un míting central de Cs amb olor de comiat. No us la perdeu, val molt la pena, des del títol —"Quatre copes i un funeral"— fins al darrer punt.

Arxivat a