El món de les begudes ha adquirit una dimensió global amb el protagonisme de grans multinacionals. Als supermercats tenim una àmplia oferta de diferents gustos i sabors, però no fan tants anys les begudes més consumides fugien dels envasos i llaunes de gran producció i s'elaboren artesanalment, tant a les llars com en comerços locals.
Una d'aquestes begudes clàssiques és el suau, que malgrat que pugui semblar Coca-cola, és força diferent. Es tracta d'una beguda refrescant preparada amb cafè líquid, sucre i gasosa o sifó, eventualment amb una mica de brandi. El seu consum era habitual entre els anys cinquanta i seixanta en molts punts de Catalunya -especialment a les Terres de l'Ebre- i també a l'Aragó.
És curiós perquè el seu sabor seria ara comparable precisament amb el de la Coca-cola. El suau és menys dolç, però igual de refrescant. En tot cas, és una beguda molt més sana que la que actualment és la més comprada als supermercats. Però, com és menys dolça si es diu suau? Doncs el nom de la beguda res té a veure amb aquest adjectiu.
Suau és una manera de dir soldat. Concretament, els suaus d'Algèria eren els soldats que van combatre l'exèrcit francès entre 1830 i 1862. Tot plegat va portar a fer que la primera marca que comercialitzava la beguda va ser "zuavo", a càrrec de Gaseoas Solé, amb seu a Móra d'Ebre. La marca va desaparèixer als anys vuitanta i lentament la tradició ha anat desapareixent de les llars i els bars del país.