El buit legal que dificulta saber la procedència real de l'oli d'oliva que comprem

La normativa del sector permet comercialitzar-lo indicant en l'etiqueta només l'adreça de l'empresa que el comercialitza, sense els detalls de la procedència de les olives ni de l'elaboració

Oli d'oliva
Oli d'oliva | IRTA
Redacció
11 de març de 2025, 15:56

L'etiquetatge de les ampolles d'oli d'oliva no és tan clar i intuïtiu com ens pensem i això pot generar confusió entre els consumidors a l'hora d'adquirir aquest producte als supermercats. La protagonista del batibull és l'adreça que apareix en el contraetiquetatge que, lluny d'indicar la procedència de l'oli que conté, fa referència a la raó social de l'empresa que el comercialitza.

Així doncs, una ampolla pot tenir escrit a l'etiqueta "Catalunya", però que l'oli sigui comprat fora i que a casa nostra simplement s'hi hagi fet l'envasat. Aquest fet, tal com apunta Mengem, el magazín gastronòmic del diari Ara, es pot interpretar com una trampa, però és legal, ja que ho permet la normativa del sector. Per tant, es tracta d'un buit legal que, sovint, deriva en equivocacions.

L'única especificació que sí que s'indica en aquests envasats és si el suc d'olives és fet a l'estat espanyol, a la Unió Europea o a fora; res de la població ni la regió exacta de l'elaboració. Per això, el diari Ara dona a conèixer alguns criteris per comprar oli d'oliva realment de proximitat com, per exemple, adquirir-ne que tingui el certificat de la denominació d'origen protegida. Una altra estratègia és comprovar la traçabilitat de l'empresa consultant la seva pàgina web.

De totes maneres, productors d'oli d'oliva catalans consultats pel magazín gastronòmic asseguren que Catalunya, en aquest àmbit, no és autosuficient, sinó que produeix entre el 3% i el 5% de l'oli de l'Estat. Per això, és molt habitual que productors d'aquest aliment de Jaén -la primera productora mundial d'oli d'oliva- elaborin i venguin olis a empreses catalanes que comercialitzen marques molt conegudes. I l'embolic encara no acaba aquí perquè aquests productors de Jaén poden comprar olives a una altra comunitat autònoma, premsar-les a les seves instal·lacions i enviar el resultat a Catalunya, on s'envasa i es posa a la venda. Com també pot passar al revés.

La distribució, mentre s'indiqui en l'etiqueta que es tracta d'un producte espanyol, es pot fer de manera legal a tot l'Estat. Així doncs, si l'exigència de transparència en la normativa de l'oli d'oliva continua sent baixa, caldrà fer un esforç extra per saber, exactament, quina és la procedència d'allò que comprem.