Ja fa anys que els dolços italians s'han convertit en protagonistes de les postres del dinar de Nadal. Tot i les reticències, el panettone i el pandoro s'han establert a Catalunya fins al punt que aquest 2024 un forn de pa de Barcelona ha guanyat el concurs mundial de panettones que es fa cada any a Milà.
Aquesta tradició d'adopció fa que hi hagi diverses incògnites a resoldre. El pandoro i el panettone no són el mateix? Com s'ha de servir? Hi ha alguna manera de tallar-lo correctament? A tot això, s'hi suma un curiós ritual que la tradició italiana marca com a sagrat per poder-lo endrapar com Déu mana.
En una publicació del programa La Tarda de Catalunya Ràdio el forner Daniel Jordà i el cuiner italià Nicola Poltronieri han explicat aquest curiós ritual, molt desconegut a casa nostra. És un afegitó per presentar-lo a taula de manera impecable, i a més, pot ajudar-nos a embrutar menys la cuina, que pels dies de Nadal és de molta ajuda.
El protagonista és el sucre. En concret, la manera de repartir-lo. Segons els dos experts, cal posar el panettone en una bossa i abocar-hi les cullerades de sucre que pertoquin. Tot seguit, es tanca i se sacseja la bossa perquè el sucre s'hi escampi lliurement.