Torrons, neules, polvorons, fruits secs... i panettone. Aquest dolç italià ja ha aconseguit tenir un lloc reservat a taula per Nadal. I, de fet, el 2024 ha estat un forn de Barcelona el guanyador del concurs de panettones mundials que se celebra anualment a Milà. Es tracta del forn Suca'l, capitanejat pel forner i pastisser mexicà Tonatiuh Cortés, que a principis de novembre va pujar al podi per davant de dues pastisseries italianes.
Ara, a les portes de les festes de Nadal, Cortés ha publicat un vídeo a les xarxes socials on explica tots els secrets per servir el panettone de la manera més ideal. Com s'ha de tallar? S'ha de fer al moment o millor una estona abans? Se li ha d'aplicar temperatura? Com l'hem de guardar perquè no perdi propietats? El pastisser respon aquestes i altres preguntes a la petita càpsula audiovisual que només de mirar-la ja fa salivar.
Un cop tret l'embolcall de plàstic, cal preparar un ganivet gran de serra ben afilat. Curosament, col·loquem el panettone en posició horitzontal i el partim per la meitat, començant per la part del motlle. Després, el posem cap avall, és a dir, la part tallada ha de tocar la taula o marbre, i en tallem llesques de la mida desitjada, començant sempre pel mig.
Per gaudir millor del seu sabor i textura, s'ha de posar durant 15 minuts prop d'una font de calor, com un radiador, abans de servir-lo. Passada aquesta estona, panettone a taula i, sobretot, mans netes. Aquest dolç italià s'ha de menjar amb les mans i desfilant-lo a trossos irregulars. Res de talls perfectes, toca gaudir-lo bé!
I per conservar-lo? Cal tornar-lo a la bossa de plàstic que l'embolicava quan el vam comprar i desar-lo en un lloc fresc, sec i sense canvis bruscos de temperatura. És important menjar-se'l abans de la data de consum preferent, així el gaudim amb totes les seves propietats.