Cigrons, fesols, llenties... Els llegums són aliments molt saludables i amb un alt contingut nutricional que, a més, contribueixen a millorar diferents funcions del nostre organisme i l'OMS recomana menjar-ne entre dues i quatre vegades per setmana. A l'Estat, són la base de molts plats típics i tradicionals, com l'escudella a casa nostra o el cocido madrileny.
Diferents varietats de llegums afavoreixen el rendimentcerebral i milloren la capacitat de memoritzar. Entre aquestes, una de molt poc consumida a Catalunya: els fesols negres. Rics en proteïnes, vitamines i minerals, el seu consum implica una important aportació d'energia.
Es tracta d'un aliment d'alt valor nutricional amb un índex glucèmic baix que ajuda a disminuir el sucre en sang i a prevenir malalties com la diabetis. A més, té molta fibra, així que ajuda a tenir digestions favorables, a previndre l'estrenyiment i a millorar la funció digestiva en general, així com a reduir els nivells de colesterol.
Pel que fa a la memòria, els fesols negres contenen substàncies d'origen vegetal anomenades antocianines, que tenen propietats antiinflamatòries i anticancerígenes. Aquestes substàncies milloren el rendiment cerebral, enfortint la capacitat de millorar i aprendre, a més de previndre malalties com l'Alzheimer.
Quins micronutrients tenen els fesols negres? El ventall és gran, però destaquen el ferro, el calci, el magnesi, el fòsfor, el potassi, el manganès i el zinc. Tots aquests elements fan dels fesols negres un aliment beneficiós per a la salut.