Gairebé ningú ho compleix: les racions de llegums que cal consumir a la setmana

Aquests productes presenten un alt valor nutricional, tenen grans beneficis per a la salut i, a més, són molt accessibles a nivell econòmic

Un mercat de llegums
Un mercat de llegums | Unsplash
Redacció
10 de febrer de 2025, 11:09
Actualitzat: 11:09h

Cada 10 de febrer se celebra el dia mundial dels llegums, tal com va decidir el 2018 l'Assemblea General de Nacions Unides. Aquests productes presenten un alt valor nutricional, tenen grans beneficis per a la salut i per al cor i, a més, són molt accessibles a nivell econòmic. Per tot això, són un dels pilars de la dieta mediterrània i tradicionalment han estat lligats a la gastronomia catalana.

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) recorda que els llegums contribueixen a prevenir l'obesitat i altres malalties no transmissibles. Entre algunes de les que menciona hi ha els cigrons, les mongetes, les llenties, però també la soja, els fesols o els pèsols. El problema, però, és que la majoria de la població no en consumeix les racions que caldria per setmana.

Ángel García Solaesa és doctora en ciència i biotecnologia alimentària i en una entrevista amb Europa Press Infosalus aporta les dades sobre el consum de llegums. L'especialista apunta que la majoria de la ciutadania consumeix entre 1,4 o 1,5 racions setmanals de llegums, però la recomanació de les autoritats alimentàries és consumir-ne entre tres i quatre racions per setmana.

L'especialista també apunta que els tres llegums amb més beneficis per a la salut general són les llenties, els cigrons i les mongetes. Aquests productes, juntament amb altres llegums, són l'aliment vegetal amb una quantitat més alta de proteïnes. En paral·lel, també presenten un contingut adequat de fibra, minerals i vitamines, mentre que el poc valor calòric el fa ideal per a les dietes per perdre pes o per frenar el colesterol.