
Quan comprem cigrons de conserva és important rentar-los. Així s’evita el regust metàl·lic que tots els llegums enllaunats poden contenir, encara que l’envàs sigui un pot de vidre, i que pot espifiar l’àpat. Mentre rentem els llegums, és quan ens adonem de l’escuma que treuen. La primera intuïció és relacionar-ho amb un mal estat del producte o amb un líquid que cal escórrer amb més aigua.
Si ho fas, veuràs que l’escuma encarà brolla amb més força. Encara que s’hagi estès una imatge negativa sobre les seves propietats— alguns usuaris de les xarxes han comparat aquest líquid amb el sabó— l’origen i contingut de la substància té més funcionalitats de les que s’intueixen. Què és aquest suc i per què no s’ha de llençar?
Per què no has de llençar l’escuma dels cigrons?
El líquid dels cigrons té moltes propietats. L’aparició del suc escumós sorgeix del mateix llegum, que té uns compostos anomenats saponines, similars al sabó. No són tòxics, ans al contrari. Si en comptes de descartar-lo a l’aigüera l’afegim a la cocció, o guardem el del pot, en sortirà l’aquafaba.
Aquest component té diversesproteïnes, midó i d’altres nutrients que la fan un gran aliat per les persones amb dieta vegana: tres cullerades d’aquafaba equivalen a un ou. A més, el gust és prou neutre. Per aquests motius, cada vegada se’l valora més i s’ha convertit en un bon comodí a l'hora de fer receptes de rebosteria, com les merengues, el pa de pessic, els brownies o fins i tot els gelats.