El pernil salat, sigui serrà o ibèric, és un dels embotits clàssics de la gastronomia mediterrània. Es pot menjar amb un bon pa amb tomàquet o també es pot utilitzar per crear plats exquisits. Però la seva conservació, com qualsevol aliment, també és clau per garantir que el producte estigui en bon estat i mantingui la seva qualitat.
En aquest sentit, un dels aspectes que solen preocupar és l'aparició d'uns petits punts blancs. És un fet que sol aparèixer després que el paquet de pernil estigui durant uns dies a la nevera i és normal que sorgeixi el dubte de si l'embotit es troba en mal estat. Doncs bé, la resposta és negativa: el pernil es pot consumir sense cap mena d'inconvenient per a la salut.
De fet, és tot el contrari: aquests punts que apareixen al pernil són cristalls de tirosines i no han de generar cap mena de preocupació. Es tracta d'un aminoàcid que és important en la síntesi de proteïnes i en la producció de neurotransmissors i hormones a l'organisme. Dit d'altra manera, els punts blancs al pernil són un senyal que el procés de curació ha estat l'adequat.
Però, per què sorgeixen els punts blancs? Doncs és una conseqüència de la degradació de les proteïnes durant el procés de maduració. Es tracta d'un procés natural que no té res a veure ni amb un excés de sal en el producte ni amb la presència de cap paràsit, que són algunes de les creences habituals, però que no estan fundades en cap certesa.