Menjar fruita habitualment pot reduir un 20% el risc de deteriorament cognitiu, n'hi ha una, però, que té unes propietats que són especialment beneficioses per la memòria. Es tracta del nabiu, un fruit vermell que a Catalunya creix en boscos d'alta muntanya del Pirineu, a partir dels 1.300 metres d'altitud. Un estudi de la Universitat de Harvard ha demostrat que els nabius tenen propietats altament profitoses per tenir una memòriasaludable i evitar desenvolupar problemes neurològics.
Segons l'especialista Uma Naidoo, un dels responsables de l'estudi, aquest fruit vermell ajuda a "augmentar la concentració" i també a millorar la salut mental. El nabiu és un "superaliment" que té efectes antiinflamatoris gràcies a les seves propietats antioxidants i pot ajudar a alleugerir la inflamació de qualsevol part del cos. Aquest fruit vermell també conté flavonoides, uns compostos vegetals que poden fer reduir les possibilitats de tenir demència.
Altres propietats del nabiu
Els nabius tenen una gran quantitat de fibra i ajuden a mantenir els nivells de glucosa estables i un estat de salut equilibrat. Els nabius aporten també Potassi, que reforça la contracció dels músculs i contribueix a fer que el ritme cardíac es mantingui constant. A més, també conté magnesi, un nutrient imprescindible per al creixement dels ossos i metabolitzar la vitamina D. Tradicionalment el nabiu sempre s'ha fet servir per finalitats medicinals. S'ha utilitzat per tractar patologies associades a la insuficiència venosa, les afeccions oculars com la conjuntivitis i alteracions epitelials com la dermatitis.
Com el podem menjar?
Els nabius es poden menjar tant crus com confitats, combinats amb el iogurt, en amanides, posats sobre pastes de full, triturats en un batut o fins i tot d'acompanyament amb la crema catalana.