Tens els triglicèrids alts? Aquests aliments t'ajudaran a disminuir-los

El cos necessita aquest greix per tenir bona salut, però una sobredosi pot provocar el risc de patir malalties cardíaques o accidents cardiovasculars

Publicat el 03 de desembre de 2023 a les 16:05
Actualitzat el 01 de juliol de 2024 a les 13:57

Cuidar la nostra salut no només vol dir fer esport, dormir bé i menjar equilibrat. També cal tenir en compte que les analítiques de sang siguin correctes per poder adaptar les nostres rutines i canviar la ingesta d'aquells aliments que no ens són bons. 

És el cas dels triglicèrids, aquell element al qual els metges paren molta atenció quan analitzen els resultats de les analítiques, però que per a nosaltres és ben desconegut. Concretament, es tracta del tipus de greix més freqüent al nostre cos. Provenen dels aliments que consumim, però també de les calories que el cos no necessita quan les ingerim. Aquestes s'emmagatzemen com a triglicèrids a les cèl·lules greixoses i el cos els allibera quan necessita energia.

Què passa? El cos necessita una determinada quantitat de triglicèrids per tenir salut, però les altes concentracions poden provocar el risc de patir malalties cardíaques o accidents cardiovasculars. Aquesta afecció es pot desenvolupar sola o com a part de la síndrome metabòlica, augmenta el risc d'augmentar els triglicèrids en sang i malalties. 

Es pot donar per una qüestió genètica o per estils de vida, com ara menjar més calories de les que es cremen regularment, beure alcohol o fumar en excés. I habitualment no presenten símptomes, fet que implica haver-se de fer anàlisis de sang de manera periòdica per mesurar-ne la concentració en sang.

El normal és tenir menys de 150 mg/dL. En concentracions extremadament altes -més de 1500 mg/dL- el cos deixa de degradar els greixos i les conseqüències poden ser pèrdues de memòria a curt termini, tumefacció del fetge, dolors d'estómac i enrogiment de la pell.

Aliments per reduir els triglicèrids

Cuidar l'alimentació és essencial quan volem mantenir els nivells dels triglicèrids a ratlla. Cal, doncs, evitar els greixos saturats que trobem en carns com el porc, la vedella o el corder, en carns processades, en làctics sencers, com ara llet, formatge o mantega. Tampoc convé prendre hidrats de carboni refinats, que són els que trobem a l'arròs blanc, el pa o la pasta no integrals.

Els aliments ultraprocessats tampoc són recomanables. Les patates fregides, els snacks, els menjars precuinats o la brioixeria industrial són enemics dels triglicèrids, així com els refrescos o els sucs envasats. Cal anar alerta també amb els sucres afegits dels dolços, els gelats i xocolates, així com els aliments alts en colesterol, com els mariscos o vísceres, com el fetge. La sal s'ha de prendre en quantitats reduïdes i l'alcohol és millor erradicar-lo.