Aquest és el motiu pel qual es formen cues a les carreteres encara que no hi hagi accidents

Quan la densitat de cotxes a les vies és alta, qualsevol mínima pertorbació es propaga cap enrere com una ona expansiva

  • Cotxes a la C-58, en una imatge d'arxiu -
Publicat el 16 d’abril de 2025 a les 19:26
Actualitzat el 16 d’abril de 2025 a les 19:29

L'arribada de la Setmana Santa significa, entre altres coses, les imatges de les carreteres congestionades i amb cues eternes. Un fotimer de persones que es desplacen per passar les vacances i que provoquen retencions. Però aquestes sovint no són causades per cap accident, que les genera doncs?

Un estudi de la Universitat de Saragossa ha buscat la resposta a aquesta pregunta. Sobresurt un concepte: les retencions fantasma.

Quan la densitat de cotxes a la carretera és alta -per exemple, en hora punta o durant una operació sortida- qualsevol mínima pertorbació (una frenada brusca, una corba o una distracció) es propaga cap enrere com una ona expansiva. És el que es coneix com a embús fantasma, perquè no en té una causa visible.

Segons el professor de la Universitat de Saragossa, Antonio Lucas-Alba, "la majoria dels conductors estan entrenats per mantenir la distància de seguretat, però aquest hàbit, en situacions de trànsit dens, provoca un efecte dòmino de frenades que genera congestió".

Mantenir una distància constant fa que els cotxes reaccionin l'un darrere l'altre davant de qualsevol petita variació de velocitat del vehicle que va davant, cosa que crea retencions en el flux de trànsit.

Segons l'estudi, la solució passa per mantenir una velocitat constant i fluida. Això implica anticipar-se a les frenades del cotxe del davant, augmentar lleugerament la distància de seguiment i adaptar el ritme per evitar el típic patró d'“accelerar-frenar-accelerar” que tant agreuja la circulació.