L’església barroca de Sant Sever de Barcelona ha reobert oficialment aquest dilluns després de cinc anys de restauració. Construït entre el 1699 i el 1704 al cor del Gòtic, és un temple molt singular, ja que va sobreviure de forma excepcional “a episodis revolucionaris i bèl·lics com cap altre conjunt del barroc barceloní”, tal com recull l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.
Així, durant la Guerra Civil, va quedar sota la protecció dels Mossos d’Esquadra, ja que es troba just al costat de la Catedral i del Palau de la Generalitat. Els treballs per rescatar l’església de la situació de deteriorament en què es trobava han costat 1.921.000 euros, la majoria aportats per la catedral de Barcelona i 200.000 pel Departament de Cultura.
“És pràcticament el conjunt barroc més important que queda a Barcelona”, ha recalcat Santiago Bueno, degà de la catedral de Barcelona, abans de l’acte oficial per inaugurar la restauració de l'església, que va ser obra de l’arquitecte Jaume Arnaudies i continuada pel seu successor, Joan Fiter. En aquest temple, les arts s'integren “en un tot en pro de la teatralitat i l'ostentació característiques del Barroc”, destaquen des de Departament de Cultura.
"Una joia del barroc català"
Les autoritats que han participat en l’acte, entre les quals l’alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, han coincidit a destacar la “joia del barroc” que representa aquest temple. “És un dels símbols del patrimoni barroc català”, ha afirmat la consellera de Cultura, Sònia Hernández, que ha intervingut per part de la Generalitat juntament amb el titular de Justícia, Ramon Espadaler.
L'església, situada al carrer de Sant Sever, just darrere el Palau de la Generalitat, va quedar a recer dels aldarulls a la ciutat del segle XX. Durant la Guerra Civil, va ser una de les quatre esglésies de Ciutat Vella que no va cremar. “Quan comença la Guerra Civil, la Generalitat veu que no pot protegir-ho tot i decideix protegir la part que pensen que és més important i més significativa, la Catedral. Com que aquest temple està al costat, va entrar dins el conjunt protegit”, ha assenyalat Bueno.
Ara bé, l’església s’ha hagut de tancar en els darrers anys pel mal estat de la coberta i diversos elements arquitectònics afectats per la contaminació i una plaga de tèrmits. Feia pràcticament un segle que no s’hi feia cap intervenció i s’havia anat deteriorant fins al punt que el seu estat era “impresentable”, ha reconegut Bueno, que ha recordat que les humitats pujaven per les parets, el guix saltava i la il·luminació també estava en molt mal estat.
Cinc anys d'obres de restauració
Durant aquests cinc anys, una cinquantena de professionals han treballat en la restauració per retornar l’esplendor al temple en una de les intervencions més importants en la recuperació del patrimoni cultural de Catalunya. Les obres havien començat el 2019 i després de la interrupció per la Covid, a finals del 2020 es va reprendre la primera fase, centrada a consolidar l’edifici contigu, la façana principal i la coberta.
En la segona fase, s’ha restaurat l’interior del temple. Un dels treballs més destacats ha estat la restauració del retaule major, ple de pols i humitats amb despreniment de la pintura. L’equip de conservació va constatar que tot el conjunt havia estat repintat. Amb una tècnica delicada i complexa, s’han retornat els colors més vius i les línies més fines a les imatges de Sant Sever i la Mare de Déu.
“És una església molt petiteta, al voltant de 200 metres quadrats, però pel mestratge dels que la van construir, amb unes proporcions boníssimes, juntament amb els esgrafiats i el fulgurant retaule de Pere Costa, envoltat de pintures d'Antoni Viladomat, és un lloc gairebé màgic, on perds la sensació de les dimensions”, ha ressaltat l’arquitecte responsable de la restauració, Joan Claudi Minguell. L’església tindrà jornades de portes obertes els dies 11, 13 i 15 de febrer perquè els ciutadans que vulguin puguin conèixer-la o retrobar-s’hi. La idea és recuperar-hi els casaments i altres celebracions.