L’imponent castell que protegia Catalunya dels francesos (i que es pot visitar)

La Fortalesa de Salses és un indret farcit d'història que durant segles va ser clau per la frontera entre regnes

La fortalesa de Salses, en una imatge d'arxiu
La fortalesa de Salses, en una imatge d'arxiu
Redacció
22 de febrer de 2025, 12:08

Temps era temps que el castell de Salses (Catalunya Nord) servia de refugi contra els francesos. Va ser Ferran el Catòlic qui va construir la fortalesa, a tocar d'un poblat dels romans i d'inspiració castellana, per reforçar la frontera amb França. Tenia un gran pati d'armes, una infermeria, una presó i fins i tot una capella, que avui en dia es poden visitar com a part del Museu d'Història de Salses, situat en els terrenys del castell.

Aquesta fortalesa va tenir una importància estratègica per la Corona Catalanoaragonesa. A finals del segle XV, tant el castell com la vila van ser arrasades per les tropes franceses, que van saquejar-ho tot. Ni oblit ni perdó, debia pensar Ferran el Catòlic quan va decidir construir el nou castell. La seva capacitat de resistència quedaria constatada entre els segles XVI i XVII, que van tenir diversos enfrontaments amb els francesos, cap de tant determinant com la Guerra dels Segadors.

Durant la guerra dels Trenta Anys (1639) el castell es va rendir a l'exèrcit francès, però un any després els catalans en van recuperar el control fronterer. El tractat dels Pirineus (1659) seria l'estocada de mort a la importància d'aquest castell. La frontera entre els territoris francesos i els de la Monarquia Catòlica es van desplaçar, i per tant la fortalesa va deixar de ser valorada militarment.

Després d'una època en què va servir de presó, i d'uns impasos de polvorí i de refugi durant la Guerra Civil, actualment es pot fer una visita històrica. A més, per als amants de l'astronomia, la fortalesa obre les portes moltes nits d’estiu. La seva ubicació a peu de muntanya i sense contaminació lumínica fan que sigui un gran atractiu.

Arxivat a