La joia discreta del cor d’Europa que va ser capital de tres països

Malines, a Bèlgica, combina història, art i gastronomia amb un perfil baix que la converteix en un dels secrets més ben guardats del continent

  • Ciutat de Malines -
Publicat el 12 d’abril de 2025 a les 22:25

Mentre ciutats com Bruges o Gant acaparen l’atenció de turistes de tot el món, a només mitja hora de Brussel·les hi ha Malines, una ciutat belga amb un llegat monumental que sorprèn per la seva discreció. El que molts ignoren és que aquest racó encantador va ser, al segle XVI, la capital de tres països diferents: Bèlgica, Països Baixos i Luxemburg. Un paper protagonista en la història del Benelux que encara es respira als seus carrers empedrats, palaus renaixentistes i museus únics.

A primera vista, Malines sembla adormida. Però només cal aixecar la vista per trobar el seu símbol més imponent: el campanar de la Catedral de Sant Rumoldo, declarat patrimoni de la humanitat per la UNESCO. Els seus 538 graons condueixen a una panoràmica que recompensa l’esforç amb vistes que fins i tot arriben a la llunyana Brussel·les els dies clars.

Al costat de la catedral, el Hof van Busleyden, un palau de maó vermell envoltat de jardins renaixentistes, reviu l’esplendor del Renaixement flamenc. Avui convertit en museu, acull obres de Rubens, escultures barroques i peces que recorden el pas de figures com Erasme i Thomas More per la ciutat.

Malines no només preserva el passat gloriós. També recorda els moments més foscos del segle XX amb el museu Kazerne Dossin, ubicat al que va ser un camp de trànsit nazi. Un espai que convida a la memòria i la reflexió sobre els drets humans.

Però no tot és solemnitat. El Gran Beateri, també patrimoni de la humanitat, ofereix un viatge en el temps amb els seus carrerons medievals i casetes pintoresques. A Het Anker, una cerveseria familiar activa des del 1.471, la història es beu en forma de Gouden Carolus, la icònica cervesa de la ciutat, que també es fa servir per cuinar especialitats locals com la carbonara flamenca o el koekouek, un peculiar guisat de pollastre típic de Malines.

Per als que busquen experiències gastronòmiques més sofisticades, el restaurant Tinelle, amb estrella Michelin, ofereix menús assequibles que barregen tradició i alta cuina amb ingredients locals com el cranc del Mar del Nord o l’anguila fumada. I cada dissabte, el mercat de Grote ofereix una varietat exquisida de formatges, embotits, ostres, cerveses artesanals i espumosos belgues.