Banyoles obrirà aquest cap de setmana les portes del Monestir de Sant Esteve per a la visita lliure després de dècades. Per primer cop, s'hi podran visitar lliurement i gratuïtament elements com el retaule de la Mare de Déu de l’Escala o l’arqueta de Sant Martirià, obres mestres del gòtic internacional.
Fundat l’any 812, el de Banyoles és un dels cenobis benedictins més antics de Catalunya, l’origen de la ciutat i alberga els seus tresors artístics més importants. Des de l’any 1980, quan es va produir el robatori de l’arqueta, no era possible visitar de manera lliure el conjunt, en concret l’església, ja que el claustre mai ha estat de lliure accés. L'horari d’obertura serà els dissabtes de dos quarts d’11 del matí a dos quarts de 2 de la tarda i els diumenges i festius de dos quarts d’11 del matí a 2 de la tarda.
Del conjunt, en destaca l’església on s'ubica el mencionat retaule de Nostra Senyora de l’Escala, obra de Joan Antigó, el campanar coronat per un cupulí, el claustre i l’església, ambdós del segle XVIII, i l’arqueta de Sant Martirià, reliquiari elaborat per la família d’argenters gironins Artau. Amb l’obertura es podrà visitar lliurement el claustre amb l’arqueta i l’església amb el retaule però encara no pujar al campanar, que es reserva per a les visites guiades.
Obrim el Monestir de Sant Esteve🔛
— Ajuntament Banyoles (@AjBanyoles) January 29, 2025
⛪️A partir d'aquest cap de setmana es podran fer visites lliures gratuïtes i contemplar elements com l'arqueta de Sant Martirià i el retaule de la Mare de Déu de l'Escala.
📅Dissabtes de 10:30 a 13:30h
📅Diumenges i festius de 10:30 a 14h pic.twitter.com/p2Yyslz6ad
El regidor de Cultura i Patrimoni de Banyoles, Miquel Cuenca, afirma que amb l'obertura es fa un "petit gran pas" per fer accessible a tots els ciutadans i visitants del conjunt monumental "més important de la ciutat i els seus principals tresors artístics". "Al Monestir caldrà fer-hi moltes inversions a mitjà i llarg termini segons què ens indiqui un pla que tenim pendent de completar i aprovar, però no podíem tenir-lo més temps tancat al gran públic, i per això ens vam posar d’acord amb el Bisbat per obrir-lo", afegeix Cuenca.
En aquest sentit, des de Museus de Banyoles se seguiran oferint les visites guiades i per a grups amb reserva prèvia que ja s'estaven programant. Unes visites a partir de les quals es pot entendre la ciutat de Banyoles en època medieval. Des del monestir s’explica com era la vida dels monjos, l’organització monàstica, la relació amb la població i el desenvolupament de la ciutat a través de visites guiades i activitats tant pel públic escolar com pel públic general.
El director dels Museus de Banyoles, Lluís Figueras, explica que "des d’ara i fins a l’estiu la voluntat és incorporar millores a la vista, amb més plafons informatius, codis QR, i altres elements que la facin més atractiva, amb la previsió de poder ampliar l’horari de visites".
D'altra banda, i coincidint amb l’obertura del Monestir, de l’1 de febrer al 30 de març es podrà veure, instal·lada a la nau de l’església, del Monestir, l’exposició "Contribucions de Catalunya al Progrés Social i Polític d'Europa". Es tracta d’una mostra itinerant que explora i celebra les aportacions més significatives que Catalunya ha fet al llarg de la història europea.