L'exercici és fonamental per a la nostra salut, i portar-ne el control és clau per analitzar si cal posar una marxa més o fins i tot reduir l'esforç. En aquest sentit, sorgeix una pregunta que sempre genera un debat: cal comptar els passos que es fan o el temps d'exercici? Ara, un estudi publicat aquesta setmana ha posat fi al dilema.
I la resposta és que la pregunta és inútil: les dues coses són vàlides a l'hora de comptabilitzar l'exercici, i tant el recompte de passos com el de temps tenen beneficis per a la pèrdua de pes, la reducció del risc de patir malalties i per a la millora de la longevitat.
L'anàlisi, publicat a la revista JAMA Internal Medicine, també té un especial valor perquè ha estat elaborada per investigadors del Brigham and Women's Hospital de Boston, als Estats Units, un centre que està afiliat a la prestigiosa Universitat de Harvard. "El temps d'activitat física i el recompte de passos han estat qualitativament similars", apunten els autors de l'estudi.
Com s'ha arribat a la conclusió? Els experts van analitzar durant quatre anys les dades de salut i activitat física de 15.000 dones sanes i majors de 62 anys. Arran dels rastrejadors d'activitat i d'enquestes sobre salut, van determinar que caminar entre 8.000 i 8.500 passos o fer-ho durant 75 minuts reduïa en ambdós casos un 40% la possibilitat de patir malalties cardíaques.
Els autors de l'estudi asseguren que la seva troballa posa en evidència que la importància de qualsevol exercici és que cadascú pugui seguir la seva "mètrica d'activitat preferida". "Les pautes d'exercici físic han d'oferir múltiples maneres d'arribar als objectius", conclouen els investigadors estatunidencs.