Qui més qui menys li ha tocat aixecar-se del llit a fer pipí durant la nit. Despertar-se a mitjanit per anar al lavabo és un escenari habitual, que sol produir-se si bevem massa aigua o d'altres litres abans d'anar a dormir. Però la freqüència amb què s'hi va —una, dues, tres vegades— ens podria indicar que tenim un problema de salut.
Així ho assenyala un estudi del sistema públic de salut del Regne Unit (NHS). El seu escenari? Despertar-se més d'una vegada a la nit per anar al lavabo pot ser un símptoma d'una afectació sanitària. D'una infecció urinària, per exemple. O de malalties menys puntuals com la diabetis, tenir la pressió arterial alta, un càncer de pròstata o malalties cardiovasculars. Aquesta condició ens pot complementar si tenim altres símptomes compatibles amb aquest tipus d'afectacions.
Ara bé, la freqüència amb què t'aixeques per anar al lavabo també varia segons l'edat. Com més vells ens fem, menys segreguem l'hormona antidiurètica, l'encarregada d'evitar aquests desvetllaments nocturns, que regula la quantitat d'aigua que retenim i, per tant, ens eviten de deshidratar-nos durant la nit.
Si tens menys de 60 anys, anar més d'una vegada al lavabo durant la nit ja es considera problemàtic. A partir de 70 anys, aquesta franja s'apuja fins a més de dues vegades —anar-hi una o dues es considera normal—. Els majors de 90 anys és normal que puguin despertar-se unes quatre vegades, precisament, pel dèficit hormonal.