Arriba el canvi d'hora de la tardor. Serà durant la matinada del 26 al 27 d'octubre quan els rellotges s'endarreriran una hora per tornar a l'horari d'hivern. Si bé es "guanyarà" una hora de son, la realitat és que per a algunes persones el canvi d'hora pot tenir conseqüències tant per a la salut física com per a la mental.
Experts de la Barcelona Time Use Initiative asseguren que el canvi d'hora té efectes en el rendiment dels treballadors i estudiants i pot generar problemes de salut mental, fatiga, letargia i menys concentració. La somnolència i el cansament són dos dels factors als quals fa referència Diego Redolar, neurocientífic i director dels Estudis de Psicologia i Ciències de l'Educació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
Si bé l'adaptació al canvi d'hora depèn del propi cos i d'un breu període de temps necessari per ajustar-se, Redolar facilita certs consells que es poden fer per reduir l'afectació. En primer lloc, és clau mantenir les rutines habituals, sobretot pel que fa a l'hora habitual d'anar-se'n a dormir.
Per altra banda, la recomanació dels experts és mantenir la ment ocupada, cosa que es pot aconseguir amb activitats a l'aire lliure. En aquest sentit, sortir a fer una volta, fer exercici o fer algun esport són activitats que poden ajudar a desconnectar. Les activitats relaxants abans d'anar al llit també poden ser bones ajudants. En últim lloc, l'alimentació és clau: cal triar una dieta lleugera basada en aliments de temporada.