Un estudi liderat per investigadors de l'Hospital Universitari de Bellvitge (HUB), l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l'àrea de malalties respiratòries del CIBER (CIBERes) ha reafirmat la necessitat de vacunar els majors de 65 anys i d'altres col·lectius de risc contra la pneumocòccica invasiva, tal com publiquen al Journal of Infection and Public Health. El treball posa de manifest la resiliència d'algunes variants genètiques del pneumococ incloses en la vacuna que s'utilitza en infants, alhora que alerta de la importància de vigilar els serotips emergents de Streptococcus pneumoniae no inclosos en els vaccins actuals. Els resultats obtinguts s'han publicat a la revista 'Journal of Infection and Public Health'.
L'Streptococcus pneumoniae és un bacteri oportunista que forma part de la flora bacteriana natural de les vies respiratòries. Tot i això, també és responsable d'una gran varietat de quadres clínics i infecciosos, que quan són greus cauen dins el paraigua de les malalties pneumocòcciques invasives. La pneumònia i la meningitis són algunes de les manifestacions més severes d’aquesta mena de patologies, podent arribar a ser mortals. En aquest sentit, no és casualitat que aquest bacteri continuï sent la primera causa de mortalitat en malalties respiratòries a tot el món.
L'estudi recull més de 650 casos de pacients amb malalties pneumocòcciques invasives, sent la pneumònia el principal focus de la infecció pneumocòccica. A més, analitza la resistència als antibiòtics i la caracterització genètica de les soques responsables de la patologia mitjançant una seqüenciació completa del genoma. Els resultats obtinguts subratllen la capacitat del pneumococ per evolucionar i adaptar-se, la qual cosa posa de manifest que cal mantenir una vigilància constant i una actualització de les estratègies de vacunació.
Actualment, s'han descrit més de 100 variants genètiques de l'Streptococcus pneumoniae, conegudes com a serotips, que presenten diferències pel que fa a la capacitat d'invasió i mortalitat associada. Al llarg dels anys, s'ha vist com la vacunació ha provocat canvis en l'epidemiologia del pneumococ i els seus serotips, variant la presència d'aquests. Ara, aquest estudi ha identificat nous canvis, destacant la persistència d'alguns serotips inclosos en la vacuna PCV13, que s'usa en infants. "Aquests nous llinatges emergents estan contribuint a l'augment de les malalties pneumocòcciques invasives, assolint nivells que s'acosten als de l'època prepandèmica", han apuntat els investigadors.