L'Hospital de Bellvitge alerta del retorn de l'escorbut: per què hi ha nous casos de la malaltia?

Les autoritats sanitàries europees demanen conscienciar la població dels riscos de mals hàbits alimentaris

Taques a la pell que indiquen escorbut
Taques a la pell que indiquen escorbut | Jordi Jacobson / IStock via Europa Press
Redacció
01 de març de 2025, 10:33

Una dona de mitjana edat, executiva d'una empresa, ha estat diagnosticada amb escorbut a l'Hospital de Bellvitge després d'arribar amb les característiques taques a la pell, fatiga i gingivitis. Es tracta d'un nou cas a Europa, el primer a Catalunya, d'aquesta malaltia del Renaixement que acostumava a afectar els mariners i navegants, i que és potencialment mortífera. Però, per què ha tornat?

L'Hospital de Bellvitge fa una crida a la conscienciació, alhora que demana no alarmar-se més del compte. L'escorbut és provocat per la deficiència de vitamina C, gairebé sempre a causa d'una mala alimentació per la manca de fruites i verdures a la dieta. Tal com suggereix un grup de metges en un article científic a la revista BMJ Case Reports després de tractar un altre home amb l'afecció, l'increment del cost de la vida i l'augment de les cirurgies de pèrdua de pes estan ajudant al seu ressorgiment.

I és que estan apareixent diversos casos d'aquesta malaltia del passat. Una malaltia que és tractable, però la baixa prevalença les darreres dècades fa que s'acostumi a confondre amb altres patologies. Els símptomes són l'aparició de doloroses taques marronoses i vermelloses, sang a l'orina, anèmia, fatiga i gingivitis, i poden aparèixer després d'un mes sense ingerir un mínim de 10 mil·ligrams diaris de vitamina C.

Altres factors de risc de l'escorbut inclouen l'alcoholisme, el tabaquisme, els trastorns alimentaris, els baixos ingressos familiars, l'obesitat, la diàlisi renal i els medicaments que interfereixen amb l'absorció de vitamina C, com els esteroides i els que frenen la producció d'àcid estomacal (inhibidors de la bomba de bomba). Es tracta, doncs, d'una malaltia provocada, sobretot, per mals hàbits alimentaris i d'estil de vida.

Arxivat a