Una nena de 15 mesos de Navarra, la primera tractada amb teràpia gènica per curar la sordesa

Al Regne Unit i als Estats Units ja hi ha casos exitosos, de nens i nenes de pocs mesos de vida que han recuperat l'audició pràcticament de manera completa

Publicat el 04 de juliol de 2024 a les 14:51

Una nena de només 15 mesos de Navarra és la primera criatura a ser tractada amb teràpia gènica per intentar curar la sordesa a tot l'Estat. En un reportatge d'El País, els pares de l'Abril expliquen el tràngol que van haver de passar durant les primeres setmanes del seu naixement, ja que no responia a cap estímul sonor. Cops de porta, de finestra, música a tot drap, globus esclatant... La petita no s'immutava de res. Donades aquestes circumstàncies i diverses visites al metge, els van confirmar que tenia molt poca oïda i que aniria perdent encara més fins a quedar-se sorda. Quin era el motiu? Una mutació genètica molt poc freqüent. Ara, però, és la primera nena en rebre un tractament que podria curar-li la sordesa i obrir les portes a solucionar aquesta mena de problemes que afecten diversos nounats a tot l'Estat.

El passat mes de maig, l'Abril va ser intervinguda quirúrgicament per rebre la teràpia gènica DB-OTO. Se li va introduir un catèter per darrere de l'orella dreta i li van injectar aquesta injecció desenvolupada per una empresa dels Estats Units, Regeneron. En concret, relaten des del rotatiu espanyol que el tractament és una espècie de paquet amb la versió correcta del gen (el que li ha provocat la sordesa per una mutació) a dins d'uns adenovirus inofensius. Així mateix, són aquests els virus que entren a les cèl·lules afectades de l'oïda i alliberen càrrega genètica. Això, de manera potencial, permetrà a la petita tornar a escoltar. Ella ha estat la primera a tot Espanya en ser tractada amb aquest assaig clínic.

Al Regne Unit i als Estats Units ja hi ha casos exitosos, de nens i nenes de pocs mesos de vida que han recuperat l'audició pràcticament de manera completa. Fins i tot, al país nord-americà ha rebut el tractament un nen de 12 anys que ha aconseguit tornar a escoltar, però que segurament no serà capaç d'aprendre a parlar. És vital, relaten els pares a El País, que la recuperació de l'oïda sigui el més de pressa possible perquè el cervell no s'adapti a altres sentits i deixi de banda la capacitat d'aprendre a escoltar, a parlar i a entendre els sons. Encara que fa dos mesos que van operar-la, la petita encara no escolta, però tant els metges com els seus pares saben que la teràpia té els seus temps.