No tots els anys valen igual: l'esperança de qualitat de vida a l'Estat, segons l'INE

Les darreres dades mostren una diferència de 17 anys entre l'edat de defunció mitjana i el moment en què es deixa de tenir una bona salut

Gent gran, a Montcada
Gent gran, a Montcada | Hugo Fernández Alcaraz
Redacció
03 d'octubre de 2024, 21:14

Espanya (83 anys) és el desè país del món amb un una esperança de vida més elevada, de 84,19 anys, segons les darreres dades del 2024 de la World Population Review (WPR). Si bé, no tots els anys es viuen amb una bona salut que permeti gaudir d'una qualitat de vida suficient. Per això, hi ha un altre indicador que s'encarrega d'assenyalar l'esperança de qualitat de vida.

En aquest sentit, les dades de l'INE del 2020, que són les darreres disponibles, mostren una diferència de 17 anys amb l'esperança de vida general, ja que la població de l'Estat només viu amb una bona salut fins als 67 anys de mitjana. Això vol dir que els darrers 17 anys, es viuen amb convivència amb problemes de salut importants.

La directora mundial d'Operacions de la Iniciativa Internacional per la Vacuna del SIDA (IAVI, per les sigles en anglès), Ana Céspedes, defensa en una entrevista a Infosalus que cal augmentar el pressupost i prioritzar les polítiques de prevenció del deteriorament de la salut. "Espanya dedica el 97% del pressupost sanitari al tractament de malalties i només el tres per cent a la prevenció", assenyala.

Céspedes també ha incidit en l'educació en salut, clau per prevenir malalties, ja que a Espanya hi ha un 21% de persones amb el colesterol alt, un 20% amb hipertensió, un 15% amb problemes de salut mental, un 12% amb dolor lumbar, un 8% amb diabetis, un altre 8% amb artrosi i un 2% amb MPOC. "Totes aquestes malalties són prevenibles amb cinc eines: exercici físic, exercici mental, nutrició saludable, descans i relacions interpersonals saludables", afirma la doctora.