L'estiu és probablement el període de l'any en què es beu més aigua. El nostre cos necessita hidratar-se davant de les altes temperatures i, per això, en moltes ocasions recorrem també a l'aigua molt freda. Existeix el mite que no es bo que es trobi a tan baixes temperatures, però què diu la realitat?
Doncs tot i que no tothom hi està d'acord, el nutricionista Aitor Sánchez explica a La Vanguardia que la temperatura dels líquids s'ha de cuidar, perquè pot tenir repercussions negatives a la nostra digestió i també pot provocar-nos malestar. Cal tenir en compte que en ingerir un líquid es produeix un intercanvi de temperatures en el nostre sistema digestiu i, de retruc, en tot el nostre cos.
Així doncs, la directiva és molt clara: ni l'aigua molt freda ni l'aigua molt calenta són adequades per a la nostra salut. D'aquesta manera, l'opció més intel·ligents és modular lleugerament la temperatura d'allò que bevem, però també d'aquells aliments que contenen una gran quantitat de líquids, com poden ser les sopes o els caldos a l'hivern.
Per tant, sí, l'aigua freda és positiva a l'estiu sense passar-se de temperatura. El que s'aconseguirà amb una aigua propera a la refrigeració serà baixar la temperatura del nostre cos, un factor molt útil davant els pics de calor que s'esperen en els pròxims dies. A l'hivern, tot el contrari, uns aliments calents, però sense excedir-se, ajudaran a la digestió i al descans nocturn.
Com es mesura que l'aigua està massa freda? Doncs l'expert de La Vanguardia demana "sentit comú": si quan ingerim un líquid ens fa mal a les dents o al cap, serà un indicador molt evident que està massa fred. Si traiem l'aigua de la nevera i notem que està massa freda, una bona manera de regular la temperatura és passar-la bé per la boca i donar-li temps.