Un grup d'investigadors de Stanford Medicine, als Estats Units, ha aconseguit trobar un "vincle directe" entre el consum de fibra i una sèrie de funcions genètiques relacionades amb la prevenció del càncer. La troballa demostra la importància d'afegir a la dieta aquell grup d'aliments que són rics en fibra, com és el cas de les mongetes, les nous, les verdures crucíferes o els alvocats.
Concretament, l'estudi ha descobert que el consum de fibra influeix positivament en la modulació de la funció genètica que té efectes anticancerígens. "Creiem que és probable que es tracti d'un mecanisme global, ja que els àcids grassos de cadena curta que resulten de la digestió de la fibra poden viatjar per tot el cos", apunta un dels investigadors.
En aquest sentit, els autors de l'estudi recorden que generalment la dieta de les persones és molt pobra en fibra, cosa que implica que l'organisme no s'alimenta adequadament perquè no pot produir tants àcids grassos de cadena curta com hauria de fer. La investigació, publicada a la revista Nature Metabolism, identifica els efectes de dos subproductes comuns de la digestió de la fibra.
Aquests components suposen una font d'energia per a l'organisme, però també alteren l'expressió genètica de cèl·lules humanes sanes, de cèl·lules de càncer de còlon humà i en intestins de ratolins. "Amb aquesta troballa podem entendre com la fibra exerceix efectes beneficiosos i què falla durant el càncer", apunta un dels investigadors, que creu que l'estudi pot estimular el debat sobre possibles efectes de la dieta i el tractament de la malaltia.